Propolis kao čuvar našeg zdravlja

Pčelinji propolis je smeđa zaštitna supstanca koju pčele prave od mešavine pčelinjeg voska, smola, soka, botaničkih jedinjenja i sopstvene pljuvačke. Ime mu dolazi od grčkog pro što znači “u odbrani” i polis što znači “grad”, pa bi doslovno značenje bilo “odbrana grada”, tačnije – košnice.

U košnici propolis je zaštitna supstanca koja je od vitalnog značaja za opstanak pčela. Pomaže u zaštiti košnice, jača unutrašnju strukturu, čuva od bolesti i parazita, a koristi se čak i za mumificiranje uljeza koje pčele ne mogu da uklone.

Kao i svi pčelinji proizvodi, propolis nudi razne zdravstvene koristi za ljude. Poseduje prirodna antibakterijska svojstva i antimikrobno delovanje, što ga čini odličnom prvom linijom odbrane protiv bilo kakvih blagih bolesti ili upala. Međutim, propolis je supstanca koja je laboratorijski proučena i zbog biološke aktivnosti protiv ćelija raka.

Istraživači su pažljivo pogledali hemijski sastav i otkrili su stotine korisnih prirodnih jedinjenja uključujući polifenole poput fenetil estra, kofeinske kiseline, kumarina, pa čak i prirodnih steroida. Propolis takođe sadrži i oko 10% esencijalnih ulja.

propolis

Mehanizam dejstva i korisna svojstva

Veliki broj bioaktivnih i antioksidativnih jedinjenja u propolisu objašnjava njegove široke zdravstvene koristi. Evo kako propolis deluje:

Ubija bakterije i viruse zaustavljajući njihov rast i širenje.

Bori se protiv gljivica blokirajući njihov rast.

Pomože kod alergija blokirajući oslobađanje histamina.

Snižava krvni pritisak snižavanjem aktivnosti enzima (tirozin hidroksilaza) koji može dovesti do visokog krvnog pritiska.

Pojačava zdravlje kostiju i pomažu u zaceljenju lomova jačanjem koštane gustine.

Bori se protiv raka tako što blokira rast ćelija raka i prouzrokujete ćelijsku smrt (apoptozu).

Jača zdravlje zuba i usta, ubija bakterija i smanjuje oticanje oko desni.

Ubrzava zaceljivanje rana jer pomlađuje ćelije kože.

Štiti jetru od toksina i bolesti.

Pomože kod dijabetesa snižavanjem nivoa šećera u krvi.

propolis kao lek

Doziranje

Ne postoji dogovorena preporuka za doziranje propolisa, smatra se da nije toksičan osim kod osoba koje imaju alergiju na pčelinje proizvode.

U kliničkim studijama, doza propolisa varirala je između 50-1000 mg / dan bez neželjenih efekata.

Kada treba izbegavati propolis

Uvek je važno razgovarati sa lekarom pre upotrebe ovog ili bilo kojeg drugog leka. Oni koji imaju alergijske reakcije na pčele ili pčelinje proizvode treba da izbegavaju propolis.

Pored toga, propolis može malo da razredi krv, odnosno deluje antikoagulantno, pa treba da ga izbegavaju osobe koje imaju poremećaje krvarenja ili su na antikoagulantnoj terapiji.

Takođe je korisno da se posavetujete sa lekarom ako ste trudni ili dojite bebu.


 

NAŠA PREPORUKA: Šta biste trebali da znate o etericnom ulju origana

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter