Zdravstvene koristi paradajza

Malo je hrane svestrano poput paradajza. Skoro pa ga svi vole a da uglavnom nismo ni svesni koliko čudesnih blagodeti stoji iza paradajza!

Koristimo ga za pripremu salata, sendviča, oni su baza kečapa, sosa za roštilj i drugih popularnih začina, a dodaju i slatki i slani ukus supama, gulašima i drugim ukusnim jelima. Klasici poput špageta i ćufti i pice, možda nikada ne bi bili stvoreni da nije paradajza. Ali ono što naši lekari najviše vole, su mnoge zdravstvene koristi paradajza.

Jedan srednje crveni paradajz sadrži 22 kalorije, jedan gram proteina, 0,25 grama masti, 4,78 grama ugljenih hidrata, 1,5 grama vlakana i 3,23 grama šećera, prema podacima USDA. Sadrži i značajne izvore vitamina A (20 procenata preporučene dnevne doze) i vitamina C (28 procenata RDA).

Paradajz je poreklom iz Ekvadora, Čilea, Bolivije i Perua, a uzgajali su ga Asteci i Inke već oko 700 godine. U Evropu stiže tek u 16. veku. Evropljani su prvobitno verovali da je paradajz otrovan, pa su biljke koristile uglavnom za dekoraciju sve dok nisu postali deo španske i italijanske kuhinje u 17. i 18. veku.

U svetu postoji više od 20000 sorti paradajza, dolaze u širokom nizu boja poput crvene, ružičaste, bele, crne, ljubičaste, braon, zelene i žute. Kod nas je i dalje najpopularnija crvena sorta.

Zdravstvene prednosti paradajza?

Paradajz pomaže u sprečavanju nekoliko vrsta raka

Sprovedeno je više studija koje ukazuju na to da visoki nivo likopena u paradajzu deluje na smanjenje šansi za razvoj raka prostate, kolorektalnog karcinoma i želuca.

Likopen je prirodni antioksidans koji efikasno deluje na usporavanje rasta ćelija raka. Kuvani paradajz ima još više likopena, zato uživajte u paradajz čorbi kad god možete.

paradajz zdravlje

Paradajz pomaže u održavanju jakih kostiju

Paradajz sadrži veliku količinu kalcijuma i vitamina K. Oba ova hranjiva sastojka su neophodna za jačanje i vršenje manjih popravki na kostima, kao i na koštanom tkivu.

Paradajz pomaže u popravljanju štete nastale pušenjem

Jedenje paradajza vam neće pomoći da prestanete sa ovom vrstom zavisnosti, međutim paradajz može smanjiti količinu oštećenja koja nastaju u vašem telu pušenjem cigareta.

Paradajz sadrži kumarinsku i hlorogenu kiselinu koje deluju na zaštitu tela od kancerogena koji nastaju iz dima cigarete.

Paradajz ima esencijalne antioksidante

Paradajz sadrži veliku količinu vitamina A i vitamina C. Ovi vitamini i beta-karoten deluju kao antioksidanti kako bi neutralizovali štetne slobodne radikale u krvi.

Slobodni radikali u krvotoku su opasni jer mogu dovesti do oštećenja ćelija. Zapamtite, što je paradajz crveniji, to je više beta karotena. Pored toga, imajte na umu da kuvanje uništava vitamin C, tako da za ove prednosti paradajz treba jesti sirov.

Paradajz je dobar za vaše srce

Zbog vitamina B i kalijuma u ​​paradajzu, oni su efikasni u smanjenju nivoa holesterola i snižavanju krvnog pritiska. Stoga, uključivanjem ovog ukusnog povrća u redovnu uravnoteženu ishranu, možete efikasno sprečiti srčani udar, moždani udar, kao i mnoge druge probleme povezane sa srcem, koji mogu da ugroze vaš život.

paradajz lekovitost

Paradajz je dobar za vašu kosu

Vitamin A u paradajzu savršeno deluje kako bi kosa bila sjajna i jaka. Pored toga, čini i čuda za vaše oči, kožu, kosti i zube.

Paradajz je dobar za vaše bubrege

Dodavanje paradajza u vašu ishranu smanjuje rizik od bubrežnih kamenaca.

Paradajz je dobar za vaše oči

Vitamin A koji se nalazi u paradajzu fantastičan je za poboljšanje vida. Pored toga, jedenje paradajza jedna je od najboljih namirnica koje jedete da biste sprečili razvoj noćnog slepila.

Paradajz možete uključiti u svoju ishranu u različitim oblicima – sveži, sušeni ili kao sos, salsa ili pasta.

U omlete i salate dodajte sveži paradajz i poslužite ih narezane, napunjene balzamikom i ukrašene svežim bosiljkom, morskom soli i paprikom. Imajte na umu da u paradajzu i njegovim proizvodima možete uživati tokom cele godine.


 

NAŠA PREPORUKA: Kinoa i njene zdravstvene prednosti

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter