Zdravi začini iz vaše kuhinje

Pored ukusa i boja, konzumiranje začina pruža vam beskrajne zdravstvene koristi!

Začini pojačavaju protok pljuvačke, čiste usnu šupljinu hrane i bakterija, štite od infekcije i karijesa. Deluju stimulativno na probavni sistem i na više načina pomažu varenje hrane.

Sedam lekovitih začina koji se kriju u vašoj kuhinji

1. Listovi / semenke korijandera

Svi delovi biljke korijandera su jestivi ali sveži listovi i sušene semenke se obično koriste u kuvanju. Semenke se mogu kratko pržiti na suvom tiganju pre mlevenja da bi se poboljšala i promenila aroma. Listovi korijandera su stimulans i tonik. Jačaju želudac, ublažavaju nadimanje i povećavaju izlučivanje i pražnjenje urina.

Semenke korijandera smanjuju temperaturu i daju osećaj hladnoće. Sok od korijandera veoma je koristan u nedostatku vitamina A, B1, B2, C i gvožđa. Jedna ili dve kafene kašike soka od korijandera, veoma su korisne u lečenju probavnih smetnji kao što su mučnina, dizenterija, hepatitis i ulcerozni kolitis. Redovno konzumiranje korijandera pomaže u snižavanju holesterola u krvi.

2. Čili 

Od davnina su čili papričice koristili lekari za lečenje različitih oboljenja. One se spolja koriste za ublažavanje bolova, a iznutra za lečenje groznice i prehlade. Aktivni sastojak ljute paprike je jedinjenje zvano kapsaicin, koje mu daje jedinstveni ukus i ljutinu. Kapsaicin pokreće oslobađanje endorfina u mozgu, koji ima efekat ublažavanja bola sličan morfijumu. Visok sadržaj vitamina C, može značajno da poveća apsorpciju nehemskog gvožđa iz drugih sastojaka u obroku, poput pasulja i žitarica.

3. Kurkuma

Iako se obično koristi u sušenom, praškastom obliku, kurkuma se takođe koristi sveža, slično kao đumbir. Kurkuma se ponekad koristi kao sredstvo za bojenje jer jelima daje neverovatnu žutu boju. U aiurvedskoj praksi kurkuma se smatra da ima mnoga lekovita svojstva.

Mnogi je koriste kao lako dostupan antiseptik za posekotine, opekotine i modrice. Takođe olakšava borbu sa dijabetesom. Sirovi sok od kurkume koristi se za lečenje kiselosti u želucu i probavnih smetnji. Sok sirove kurkume deluje i kao pročišćivač krvi. Kurkumin, aktivna komponenta kurkume, ima antioksidativna i protivupalna svojstva, što ga čini korisnim u lečenju artritisa i drugih upalnih stanja.

Može da pomogne u lečenju akni i problematične kože.

zdravi zacini
4. Karanfilić

Karanfilić se može koristiti u kuvanju kao ceo ili u mlevenom obliku, ali kako je izuzetno jakog ukusa, koriste se ređe u kuhinji od ostalih začina. On podstiče protok enzima i pojačavaju rad sistema za varenje. Koristi se kod različitih oblika želudačne razdražljivosti i dispepsije.

Ako karanfilić u prahu pomešate sa medom, može biti korisno sredstvo za kontrolu povraćanja. Žvakanjem karanfilića ublažava se iritacija u grlu i zaustavlja kašalj kod faringitisa. Karanfilić je efikasan lek protiv astme, u zubobolji smanjuje bol, pomaže u smanjenju infekcije zahvaljujući antiseptičkim svojstvima i još mnogo toga.

Zabranjeno je koristiti karanfilić ako ste na antikoagulantnoj terapiji.

5. Cimet

Aromatična kora sa neverovatnim mirisom, cimet se široko koristi u većini kuhinja. Drevne kineske reference spominju upotrebu cimeta već 2700. godine pre nove ere kao lek za ublažavanje mučnine, groznice, proliva i menstrualnih problema. Cimet se koristi za stimulaciju želučanih i probavnih sokova.

To je antiseptik koji pomaže ubijanju bakterija koje uzrokuju truljenje zuba i bolesti desni, pa je zato većina zubnih pasta aromatizovana cimetom. Takođe ubija mnoge gljivice i viruse koji uzrokuju bolesti. Pomaže u smirivanju stomaka i infekcija mokraćnih puteva. Kod dijabetičara pomaže metabolizam šećera i bolju kontrolu bolesti.

6. Crni biber

Crni biber je jedan od najstarijih i najvažnijih začina. Obično se suši i koristi kao začin u svim kuhinjama širom sveta. Crni biber je koristan za ublažavanje nadimanja, deluje stimulativno na probavne organe i stvara povećan protok pljuvačke i stomačnih sokova.

lekoviti zacini i zdravlje
7. Kardamom 

Kardamom je “kraljica začina”, to je jedan od najcenjenijih začina na svetu. Kardamom ima snažan, jedinstven ukus, sa intenzivno aromatičnim mirisom. Uglavnom se koristi u lekovima za ublažavanje nadimanja i za jačanje probavne aktivnosti. Mleveno seme kardamoma pomešano sa đumbirom i korijanderom efikasan je lek protiv probavnih smetnji.

Čaj od kardamoma dragocen je kod glavobolje nastale zbog probavne smetnje. Ovo se takođe može koristiti kao lek za lečenje depresije. Zeleni kardamom se široko koristi za lečenje infekcija zuba i desni, za sprečavanje i lečenje problema sa grlom i plućima.

Ako nikada do sada niste probali neki od ovih začina, prvo probajte sa malom količinom i eksperimentišite, bićete zadivljeni koliko i mala količina začina može neko dosadno jelo da učini zanimljivim i novim, a lekovite osobine su ovde samo kao jedan veliki plus!


 

NAŠA PREPORUKA: Neverovatne koristi belog luka i meda

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter