Neverovatni zdravstveni benefiti malih tamnih bobica!

Aronija (Aronia melanocarpa) su male, tamne bobice, koje se smatraju jednim od najbogatijih izvora biljnih antioksidanata, koji povoljno utiču na naše zdravlje!

Bobice aronije imaju malo kalorija ali zato imaju puno nutritivnih sastojaka jer sadrže mnogo vlakana, vitamina C i mangana.

Samo 28 grama bobica aronije daje neverovatne hranljive sastojke

Kalorije: 13 kcal.

Proteini: 2 grama.

Masnoća: 0 grama.

Ugljeni hidrati: 12 grama.

Vlakna: 2 grama.

Vitamin C: 10% dnevne vrednosti (DV).

Mangan: 9% od DV.

Vitamin K: 5% DV.

DV je oznaka za dnevnu vrednost (dnevne potrebe) koju je utvrdila američka Uprava za hranu i lekove, na osnovu ishrane od 2000 kalorija.

Bobice takođe obezbeđuju folate, gvožđe i vitamine A i E. Pored toga, one su odličan izvor korisnih antioksidanata. Ova jedinjenja pomažu da zaštitite vaše ćelije od potencijalno štetnih molekula nazvanih slobodni radikali. Plodovi su posebno bogati u antocijaninima, koji daju bobicama tamno plavu i crnu boju i proantocijanidima (biljni super-antioksidanti) u poređenju sa mnogim drugim poznatim antioksidativnim namirnicama ili “superhranom”.

Nauka je pokazala da je dokazano da hrana bogata antocijanima štiti ćelije od oksidativnih oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

aronija lekovita svojstva

Visoke koncentracije antioksidansa mogu pružiti pozitivne efekte na zdravlje

Smanjenje upale i nivoa C-reaktivnog proteina (CRP).

Poboljšanje cirkulacije i jačanje zidova kapilara.

Inhibicija enzima koji razgrađuju kolagen.

Smanjenje alergijskih reakcija.

Poboljšanje funkcije respiratornog i probavnog sistema.

Sprečavanje oštećenja želuca (lekovima i hranom).

Zaštita ćelija srca od oštećenja ćelijske membrane i fragmentacije DNK.

Zaštita jetre od hemijskih oštećenja.

Bolja regulacija šećera u krvi.

Sniženje visokog krvnog pritiska.

Poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja.

Evo nekoliko načina kako možete dodati bobice aronije u ishranu

Sirove. Mogu se jesti sveže kao užina (mada imaju efekat da isušuju sluzokožu usta).

Sok. Bobice aronije ili njihov sok mogu se kombinovati sa drugim voćem, poput ananasa, jabuka ili jagoda, radi pravljenja osvežavajućeg napitka. Smutite sve u blenderu i uživate u vitaminskoj bombi.

Pečena. Bobice aronije lako možete dodati u mafine, kolače i torte.

Džem i deserti. Pomešajte bobice aronije sa šećerom kako biste napravili različite džemove i ukusne poslastice.

Čaj, kafa i vino. Bobice aronije mogu se naći kao sastojak čajeva, vina i kafe.

Aronija je namirnica bogata hranljivim materijama i sadrži širok spektar vitamina i minerala, uključujući cink, magnezijum, gvožđe i vitamine C, B i K.

Međutim, specifične hranjive vrednosti će se razlikovati u zavisnosti od načina uzgoja i pripreme aronije, tako da svaki brend treba istražiti pojedinačno. Ne postoje dobro dokumentovani dokazi o zdravstvenim rizicima povezanim sa aronijom, mada suva usta su uobičajena nuspojava koja može biti neprijatna.

aronija za decu

Aronija mafini

  • 1/2 šolje putera na sobnoj temperaturi
  • 1 šolja šećera
  • 2 jaja velika
  • 1 kašika vanile
  • kašičica prašak za pecivo
  • 1/4 kašike soli
  • 2 šolje brašna
  • 1/2 šolje mleka
  • 2 1/2 šolje bobica aronije smrznute
  • 1 kašika muškatnog oraščića

Priprema

Zagrejati rernu na 180 stepeni.

Podmažite 18 šoljica za mafine obične veličine.

U posudi pomešajte puter dok ne postane kremast. Dodajte šećer i dobro izmutite mikserom.

Dodajte jaja, jedno po jedno, miksajući nakon svakog dodavanja.

Umutite u vanilu, prašak za pecivo i so.

Kašikom dodajte polovinu brašna, a zatim polovinu mleka; ponavljajte dok sve ne utrošite.

Dodajte bobice aronije.

Stavite smesu u šoljice za mafine i pospite svaki sa malo muškatnog oraščića.

Pecite 15 do 20 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.


 

NAŠA PREPORUKA: Promenom loših navika smanjite višak kilograma

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter