Neverovatne blagodeti senfa

Seme senfa ili bela slačica se interno i eksterno koristi od davnina, jer je izuzetno zdravo. Senf i njegovo ulje korišćeni su kao lek za reumatizam i artritis, kao kupka za stopala kod bolnih stopala i u obliku lekovitih kompresa za leđa i grudi kod lečenja bronhitisa i upale pluća.

Kada unosimo semenke senfa kao hranu korisne su kao stimulans apetita, emetik i diuretik. Postoji preko 150 vrsta koje se gaje u svetu kao uljane kulture ili povrće. Senf je godišnja ili dvogodišnja biljka koje naraste u visinu od 1 do 3 metra.

Osušeno, zrelo seme se komercijalno koristi. Od crne slačice dobija se nemački senf, a od bele, engleski senf. Oba su u širokoj kulinarskoj upotrebi u čitavom svetu.

Zdravstvene koristi

Senf može da pomogne u borbi protiv raka materice

Istraživanje objavljeno u časopisu Human & Ekperimental ukazuje da semenke senfa imaju hemopreventivni potencijal i pružaju zaštitu od toksičnog dejstva kancerogena.

senf za zdravlje

Senf može pomoći da poboljšate vaše kardiovaskularno zdravlje

Studija objavljena u časopisu “Kardiovaskularni lekovi i terapija” pokazala je da senf može smanjiti rizik od akutnog infarkta miokarda ili srčanog udara. Zdravstvena svojstva senfa pripisuju se prisustvu omega-3 masnih kiselina.

Senf može pomoći u stvaranju crvenih krvnih zrnaca

Bakar i gvožđe su neophodni za stvaranje novih krvnih ćelija. Jedna kašika senfa sadrži 6 procenata preporučene vrednosti gvožđa. Manjak gvožđa može dovesti do anemije.

Slačica ima visok sadržaj selena koji može pomoći u poboljšanju čvrstoće kostiju

Selen se nalazi u velikim količinama u senfu i može poboljšati zdravlje kostiju, snagu i izdržljivost. Ovaj mineral jača zube, kosu i nokte. Takođe, ovaj esencijalni hranjivi sastojak je moćan antioksidans koji oslobađa telo slobodnih radikala. Jedna kašika senfa sadrži 21 procenat dnevno preporučenog selena.

Senf vam mogu pomoći da bolje spavate noću

Senf je poznat da pomaže da lakše utonete u san jer ima visok sadržaj magnezijuma, koji je direktno povezan sa poboljšanjem kvaliteta, trajanja i spokojnosti sna. Senf takođe pomaže u regulisanju metabolizma, kako bi se smanjio poremećaj spavanja i pojavu nesanice.

Semenke senfa mogu se boriti protiv psorijaze

Psorijaza je hronični inflamatorni autoimuni poremećaj. Istraživanje u časopisu Dermatologija navelo je da su semenke senfa efikasne u lečenju upale i lezija povezanih sa psorijazom. Prema studiji, lečenje

Semenkama senfa takođe podstiče aktivnost odgovarajućih enzima kao što je superoksid dismutaza, glutation peroksidaza i katalaza, koji podstiču zaštitno i lekovito delovanje kod takvih bolesti.

zašto je senf zdrav

Senf može pomoći u promociji zdrave kože i kose

Antibakterijska svojstva senfa dokazano su efikasna u lečenju lezija na koži. Primena semenki senfa na čistu kožu pomaže u smirivanju simptoma suve i perutave kože.

Takođe, senf ulje, izdvojeno iz semenki senfa, sadrži hranljive materije poput vitamina A, vitamina E, omega-3 masne kiseline, omega-6 masne kiseline i kalcijuma, koji su neophodni za podsticanje rasta jake kose.


 

NAŠA PREPORUKA: Šta zapravo znači zdrava ishrana

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter