Zašto je koziji sir izuzetno zdrav

Kozji sir ima bolji hemijski profil koji ga čini povoljnim za ljude koji pate intolerancije prema mlečnim proizvodima od kravljeg mleka. Kozji sir sadrži manje laktoze u odnosu na kravlje mleko i sir, a sadrži i manje čestice masti zbog kojih se lakše vari.

Uporedićemo kozji sir sa popularnim cheddar sirom, da vidimo koje su razlike u pitanju i da li je kozji sir stvarno bolja opcija.

Ima malo kalorija

Porcija oko 30 grama kozjeg sira sadrži 70 kalorija, od kojih je 45 iz masti, dok porcija tipičnog cheddar sira, sadrži 110 kalorija i to 80 iz masti. Ako svakog dana u toku jedne nedelje zamenite kravlji sir sa kozjim, unećete oko 300 kalorija manje.

Malo masti i holesterola

Kozji sira može vam pomoći da ograničite unos masti, zasićenih masti i holesterola. Kozji sir sadrži samo 5 grama masti na 30 grama, dok cheddar sir sadrži 9 grama. Slično tome, kozji sir sadrži polovinu zasićenih masti sa 3 grama po obroku, u poređenju sa 6 grama cheddar sira. cheddar sir sadrži 25 miligrama holesterola po porciji, dok kozji sir nema holesterol.

Malo natrijuma

Višak natrijuma u ishrani može rezultirati povećanjem krvnog pritiska i kardiovaskularnim bolestima. Institut za medicinu (USA) preporučuje da odrasli ljudi pojedu manje od 2300 miligrama natrijuma dnevno za dobro zdravlje. Kozji sir sadrži 65 miligrama natrijuma na 30 grama, dok porcija cheddar sira sadrži 170 miligrama.

koziji sir zdravlje

Dovoljno proteina

Kozji sir ne sadrži toliko proteina kao cheddar ali ipak nudi adekvatnu količinu ovog hranjivog sastojka kako bi vam pomogao da ispunite svoje dnevne potrebe. Porcija kozjeg sira sadrži 4 grama proteina, dok cheddar sir 7 grama. Institut za medicinu (USA) preporučuje da žene konzumiraju najmanje 46 grama proteina dnevno, a muškarci najmanje 56 grama.

Vitamini i minerali

Kozji sir ima veću količinu vitaminima D, K, tiamina i niacina u odnosu na obrok kravljeg sira. Porcija kozjeg sira ima istu količinu vitamina A kao i cheddar sir, sa 6 procenata dnevne vrednosti. Kozji sir takođe je bogat u vitaminu B, kao i u fosforu. Poznato je da telo ne može samostalno proizvoditi vitamine i minerale, pa kozji sir predstavlja izvor ovih mikro hranjivih sastojaka.

Lako za varenje

Kozje mleko ima manje laktoze i nešto drugačiju strukturu proteina od kravljeg mleka. Ove suptilne promene stvaraju veliku razliku jer čak i ljudi koji su alergični na kravlje mleko, mogu bez problema da piju kozje mleko.

Koze se lakše gaje

Možda se o tome ne razmišlja puno ali definitvno koze su manje od krava, pa im treba i manje prostora i manje hrane. Koze takođe mogu preživeti na mestima gde druge mlečne životinje ne mogu. One jedu mnoštvo biljaka koje krave neće jesti, poput pustinjskog grmlja, korova, drveća i aromatičnog bilja.

Koze su “mašine” za pravljenje mleka

Koze jesu male ali su i moćne. Ako dajete prosečnoj kravi 70 kilograma hrane, koza će proizvesti još jedan litar mleka više od krave.

koziji sir za zdravlje

Prema kozama se postupa humanije

Generalno, farme koza su uglavnom manje i etičnije od velikih mlekarskih pogona. Koze ćete mnogo češće sresti da pasu travu i žbunje u prirodni nego krave. Kada brste aromatične trave njihovo mleko ne samo što je zdravije već i sir koji se pravi od takvog mleka ima neverovatan ukus. Zato je najpoželjnije da sir i kozje mleko kupujete od lokalnog stanovništva koje se „na malo“ bavi prodajom kozjih proizvoda.

Bonus – koze su mali vatrogasci u prirodi

Koze se često puštaju u prirodnu da bi jele biljke, što smanjuje rizik od šumskih požara, naročito u područjima koja su pogođena sušom, kao što su primorski krajevi.

Posle ovoga morate zavoleti koze ili im se bar malo diviti, zbog toliko dobrih i neverovatnih osobina, zar ne?


 

NAŠA PREPORUKA: Čudotvorni koren maslačka

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter