Brokoli kao vaš čuvar zdravlja i dugovečnosti

Brokoli je odličan izvor antioksidanata, vitamina C i antioksidativnih pigmenata (beta-karotena, kvercetina), koji su poznati po uklanjanju slobodnih radikala i smanjenju rizika od raka!

Ovi antioksidanti su takođe neophodni za dobro zdravlje jer promovišu dobar imuni sistem, apsorpciju hranljivih materija (npr. gvožđa) i ukupnu vitalnost. Brokoli je bogat kalcijumom, što ga čini odličnim veganskim izvorom hranljivih sastojaka koji podržavaju jake kosti. Adekvatni unos kalcijuma pomaže promociji zdravih kostiju i sprečavanja razvoja osteoporoze.

Brokoli je važan izvor glukozinolata (i njihovih produkata raspada, izotiocijanata i indola), koji su hemikalije koje sadrže sumpor. Pokazalo se da glukozinolati sprečavaju oksidativni stres, podstiču imuni sistem, smanjuju rast raka i na kraju smanjuju rizik za rak (debelog creva, jednjaka, pluća i dojke). Povrh svega, oni imaju anti-gljivične i antibakterijske učinke, pomažu eliminaciji toksina iz tela indirektno aktiviranjem našeg sistema detoksikacije.

Ovo povrće je i sjajan izvor kalijuma, pomaže u održavanju zdravijeg mozga, nervnog sistema i mišića. Kalijum je posebno važan za sportiste, budući da je vitalni elektrolit koji se tokom napornih vežbi lako izgubi putem znoja.

Takođe, brokoli ima velike količine rastvorljivih vlakana, što ga čini efikasnim u smanjenju LDL holesterola i riziku od bolesti srca. Štaviše, rastvorljiva vlakna su takođe odlična jer daju osećaj sitosti, stabilizuju nivou šećera u krvi, što je važno za sve one koji imaju insulinsku rezistenciju ili dijabetes.

Zbog bogatstva vlakana brokoli je odličan za poboljšanje zdravlja crevai smanjuje rizik od raka debelog creva. Ove prednosti su u najvećoj meri povezane sa sadržajem vlakana ali i antioksidansima i drugim hranljivim materijama koje sadrži ovo super-povrće.

brokoli i zdravlje

Brokoli možete jesti sirov ili kratko kuvan na pari, dovoljno je oko 5 minuta, da biste zadržali hranjive sastojke.

Jedna od najvećih prednosti brokolija je njegov sadržaj hranljivih sastojaka, otuda i naziv super-hrana. Dakle, brokoli ima obilje vitamina i minerala, vlakana i drugih bioaktivnih jedinjenja.

Jedna šolja (90 g) sirovog brokolija sadrži:

Ugljeni-hidrati: 6 grama

Protein: 2,6 grama

Masnoće: 0,3 grama

Vlakna: 2,4 grama

Vitamin C: 135% RDI

Vitamin A: 11% RDI

Vitamin K: 116% RDI

Vitamin B9 (folat): 14% RDI

Kalijum: 8% RDI

Fosfor: 6% RDI

Selen: 3% od RDI

brokoli u ishrani

Zdravstvene prednosti brokolija:

Pomoć u borbi protiv artritisa.

Smanjuje upalne procese i alergijske reakcije.

Štiti krvne sudove od oksidativnog oštećenja.

Pomaže dobro zdravlje srca i krvnih sudova.

Reguliše krvni pritisak.

Odličan je za jačanje imunog sistema.

Usporava starenje tkiva i ćelija.

Promoviše dobro zdravlje kostiju.

Moćan je antioksidant.

Deluje kao detoksikator.

Pomaže u gubitku težine.

Bogat je biljnim proteinima.

Brokoli se priprema lako i veoma je hranljiv. Isprobajte ga i gledajte kako se vaše zdravlje poboljšava!


 

NAŠA PREPORUKA: Zašto treba da koristite aroniju

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter