Obradujte svoj organizam od ranog jutra i ojačajte imunitet

Većina nas povezuje limun s vitaminom C ali to nije sve što ova voćka ima da nam ponudi. Limun ima toliko zdravstvenih benefita da ćete se verovatno iznenaditi!

Limun ima malo šećera, vitamina B6, vitamina A, vitamina E, folata, niacina, tiamina, riboflavina i pantotenske kiseline. Tu su i minerali poput kalcijuma, bakra, gvožđa, magnezijuma i fosfora. Verovali ili ne limun sadrži više kalijuma od jabuke ili grožđa.

Sve u svemu, zdravstvene koristi limuna prevazilaze vitamine i minerale jer limunov sok ima antibakterijska i antivirusna svojstva i može biti korisna pomoć u digestivnom zdravlju.

Neki ljudi tvrde da pijenje jutranje vode od limunom utiče na gubitak kilograma, čistiju kožu i čak bistriji um. Dakle, vredi zameniti šoljicu jutranje kafe sa limunovom vodom.

Kada pripremate ovaj napitak bilo bi poželjno da koristite prečišćenu vodu i ona treba da bude mlaka, a ne vruća. Izbegavajte hladnu vodu jer onda učinak neće biti isti. Uvek koristite sveži limun ako je moguće organski. Zaboravite na pasterizovani sok od limuna. Sok od jedne polovine limuna dodajte čaši sa toplom vodom i to je to, napravili ste svoj jutarnji napitak.

Samo neke od prednosti pijenja vode sa limunom:

Pomaže varenje

Limunov sok izbacuje neželjene materije i toksine iz organizma. Podstiče jetru da proizvodi žuč i pomaže varenje masti. Pomaže u ublažavanju simptoma probavnih smetnji, kao što su gorušica, podrigivanje i nadimanje.

Deluje kao diuretik

Limunov sok delom pomaže da se uklone neželjene materije jer utiče na brzinu mokrenja. Zbog toga se toksini oslobađaju brže, što pomaže održavanju zdravlja mokraćnih puteva. Limunska kiselina u limunu pomaže funkciju enzima jetre, što stimuliše jetru i pomaže u detoksikaciji.

topla voda i limun ujutru

Jača imuni sistem

Limun je bogat vitaminom C, što je odlično za borbu protiv prehlade. U njemu je visok nivo kalijuma, koji podstiče rad mozga i nerava. Kalijum takođe pomaže pri kontrolisanju krvnog pritiska. Askorbinska kiselina (vitamin C) koja se nalazi u limunu pokazuje protivupalno dejstvo, a koristi se kao podrška kod astme i drugim respiratornih problema.

Pojačava apsorpciju gvožđa u organizmu, a znamo koliko gvožđe ima važnu ulogu u imunološkoj funkciji.

Limuni takođe sadrže saponine, koji pokazuju antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u prevenciji prehlade i gripa.

Uravnotežava nivo pH

Limun je alkalizirajuća namirnica za telo. Iako je limun kiselog ukusa, imunska kiselina ne stvara kiselost u telu kada se metaboliše. Limun sadrži limunsku i askorbinsku kiselinu, slabe kiseline koje se lako metabolišu iz organizma.

Čisti kožu

Komponenta vitamina C, kao i drugi antioksidanti, pomažu u smanjenju bora i mrlja, a pomažu i u borbi protiv oštećenja od slobodnih radikala. Vitamin C je važan za zdravu blistavu kožu, dok njegova alkalna priroda ubija neke vrste bakterija za koje se zna da uzrokuju akne.

Zapravo, limunov sok se može naneti direktno na ožiljke ili pege kako bi se poboljšao njihov izgled. Vitamin C u limunu pomlađuje kožu.

topla voda i limun

Daje energiju i poboljšava vaše raspoloženje

Limun je jedna od retkih namirnica koja sadrži više negativno naelektrisanih jona, pružajući vašem telu više energije kada uđe u probavni trakt. Miris limuna takođe ima svojstva da poboljšava raspoloženje i podiže psihičku energiju. Miris limunovog soka može vam ulepšati raspoloženje i pomoći vam da očistite svoj um. Limun takođe može pomoći u smanjenju anksioznosti i depresije.

Promoviše zaceljivanje rana

Askorbinska kiselina (vitamin C) koja se nalazi u izobilju u limunu potiče zarastanje rana i neophodan je hranljivi sastojak u održavanju zdravih kostiju, vezivnog tkiva i hrskavice. Kao što je prethodno napomenuto, vitamin C takođe pokazuje protivupalna svojstva. Vitamin C je osnovni hranjivi sastojak u održavanju dobrog zdravlja i oporavku od stresa i povreda.


 

NAŠA PREPORUKA: Šta treba da znate o prirodnim zaslađivačima

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter