Da li je moguće izgubiti 5 kg za 7 dana?

Kažu da na vojnoj dijeti možete izgubiti težinu iako jedete hot-dog i sladoled. Da li je to moguće?

Prvo što treba objasniti je da vojna dijeta nema nikakve veze sa vojskom i vojnim snagama. Neko je jednostavno skovao taj termin još 2007. godine koji je ostao do danas. Većina dijeta pa i ova ima jedan jednostavan cilj: izgubiti što je više moguće kilograma u što kraćem vremenskom periodu. Stoga nije ni čudo zašto je takozvana “vojna dijeta” tako popularna i danas.

dijeta recepti vojna dijeta

Šta je vojna dijeta?

Ova ishrana zahteva da jedete specifične namirnice za doručak, ručak i večeru tokom tri dana. Plan obroka je izuzetno restriktivan u kalorijama: prvog dana na primer, možete jesti samo 1078 kalorija. (Poređenja radi prosečan, umereno aktivan muškarac treba oko 2400 do 2600 kalorija dnevno).
Nakon početnog perioda od tri dana, možete jesti šta god želite u naredna četiri dana, sve dok ne unosite više od 1500 kalorija. Ako to radite čitav mesec, navodno možete izgubiti i do 15 kg!

Šta se jede na vojnoj dieti? Evo primera za jedan dan

Doručak
 • šoljica crne kafe
 • pola crvenog grejpfruta
 • jedno parče preprečenog tost hleba
Ručak
 • pola konzervirane tune
 • jedno parče preprečenog tost hleba
 • šolja crne kafe ili biljnog čaja
Večera
 • 100 grama bilo koje vrste mesa
 • 120 grama zelene boranije
 • pola banane
 • mala jabuka
 • šolja sladoleda (oko 150 g)

Ovakav plan ishrane ranije se prikazivao i pod drugim imenima kao što su: Cleveland Clinic dijeta, dijeta Maio klinike, Kaiser dijeta, i dijeta Birmingham bolnice. Prema CNN-u nijedna od ovih organizacija zapravo nije odobrila dijetu.

dijeta recepti vojna dijeta

Da li je vojna dijeta sigurna i zdrava?

Kratkoročno gledano, restriktivne dijete neće naneti mnogo štete. Ali… Sigurno ćete biti gladni, možda ćete imati vrtoglavicu, glavobolje i umor (naročito ako vežbate dok ste na dijeti).
Najveći problem kod ove dijete su previše opšte smernice. Na primer, za doručak prvog dana jednostavno piše “tost“, ne navodeći da li je to tost od pšeničnog tamno ili belog brašna ili neke druge vrste žitarica.
Na ovu temu, ne postoje bilo kakvi naučni radovi, niti neko potpisuje ovu dijetu kao plan ishrane koji je potvrđen, siguran ili zdrav.

Može li se stvarno izgubiti 5kg za nedelju dana?

Naravno, ovaj plan vam može pomoći da izgubite na težini ali verovatno ne 5 kg za 7 dana i definitivno nećete vam pomoći da zadržite željenu težinu na duge staze.

Ovakve vrste dijeta pre svega dovode do dehidratacije organizma, a ne do topljenja masnih naslaga. Ishrana koja obiluje ugljenim hidratima jednostavno držaće visok insulin u krvi, a naučno je dokazano da visok insulin u krvi sprečava proces razgradnje masnog tkiva (lipolizu).

Zdravstveni radnici govore o tome da je najbezbedine i najpoželjnije gubiti pola kilograma nedeljno, iako bismo svi voleli da to nije tako. Višak kilograma se nakuplja duži vremenski period pa je isto tako potrebno određeno vreme da se u organizmu uspostavi balans.
Gubitak težine zavisi od velikog broja faktora pa je nemoguće tvrditi da će jedna dijeta pomoći da svako izgubi određenu težinu u datom vremenskom okviru!

Zapamtite da je gubitak težine dugotrajni put, a prečice vas mogu odvesti u ćorsokak. Potražite plan ishrane koji je podržan naučnim, kliničkim studijama i ozbiljnim istraživanjima koja povrđuju delotvornost i zdravstvenu bezbednost.