Vegan dijeta i njene podvrste

Imajte na umu da ljudi mogu menjati svoju ishranu iznova i iznova u potrazi za onom savršenom koja njima najviše odgovara. Naravno, taj izbor ne mora biti do kraja života, pa tako i oni koji su odlučili da budu vegani, često nisu ni svesni koliko imaju različitih opcija.

Hajde da vidimo na koje sve to načine možete pratiti ovakav način ishrane, tačnije ovakav način života.

Vegan “whole food” – cela, neobrađena hrana  

Ime sve govori, treba jesti cele, neobrađene biljke. Ovakve biljne namirnice su bogate vlaknima pa je osećaj sitosti zadovoljavajući, duže vreme. Tu su: žitarice, mahunarke, voće (bez smutija i sokova), povrće sirovo ili kratko kuvano i sirovi orašasti plodovi.

Vegan na bazi skroba 

Ovo je program dr Jona McDougallsa koji se bazira na skrobnim, biljnim namirnicama uz dodatak voća i povrća. Ovo je jedan on najjeftinijih vegan varijanti za praćenje. Naglasak je na krompiru, kukuruzu, pirinču, pšenici, kinoi, prosu itd. Povrće se konzumira neograničeno bez obzira da li je skrobno ili ne.

U malim količinama su dozvoljeni masni plodovi i proizvodi kao što su orasi, semenke i ulja.

Vegan – sirova, gurmaska hrana 

Sirova veganska ishrana je bazirana na unosu voća, povrća, orasa i semenki. Ovu dijetu nekada nazivaju i gurmanski vegan jer može imati obilje masti uključujući hladno ceđena ulja, deserte na bazi oraha i teške, masne umake. Jedu mahom zeleno, lisnato povrće, klice žitarica i mahunarki, voće i sušeno voće, alge i morsko povrće.

vegan dijeta

Sirova veganska ishrana 80/10/10 “Fruktarijanci”

Ovo je veoma popularan način veganstva već neko vreme. Zasniva se na jedenju celog, zrelog, organskog voća, zajedno sa malo zelenog povrća, orasa i semenki. Potrebno je unositi obilje vode, često su prisutni mono obroci (od samo jeden vrste hrane). Nije lako za praćenje niti je finansijski pogodno za mnoge…

“Junk food” vegan

Ovo je savršen primer kako veganska ishrana ne mora nužno biti i zdrava. Jedenje veganskih burgera, pereca, sojinih sladoleda i pomfrita sigurno nije zdrava vegan opcija. Verovali ili ne, ima nekih koji smatraju da jedenjem samo ovih namirnica i oni spadaju u vegane. Jesti s vremena na vreme prerađenu vegansku hranu je sasvim Ok ali to se nikako ne može smatrati dobrom idejom.

Detox vegan 

Na ovakvom načinu ishrane oko 80% hrane je u sirovom obliku – klice mahunarki i žitarica, spirulina, sveži smutiji, zeleno lisnato povrće, žitarice bez glutena. Potrebno je naravno povećati i unos tečnosti. Izbaciti alkohol, kafu, bezalkoholna pića. Zbog strogog plana ishrane, većina samo privremeno prati ovakav protokol, kao detox.

Vegan – ceo skrob sa malo masti “Whole Starch, Low Fat – WSLF” 

Ovakav način ishrane je nastao kao rezultat nedostatak drugih veganski varijati, po rečima Alex i Kristen, poznati kao Mr. i Mrs. Vegan iz Los Anđelesa. Oni smatraju da se na vegan dijeti može unositi preterana količina biljnih masti i orasa koji mogu biti štetni. Oni vas ohrabruju da jedete obilje skroba – pirinač, krompir, ovas, bundevu, kinou, kukuruz, pasulj, soju itd. Voće za doručak i kao desert. Povrće je neograničeno.

veganska ishrana mrsavljenje

Visoko ugljeno-hidratni vegan sa malo masti “High Carb, Low Fat”

I ovde unos ugljenih hidrata je izuzetno visok. Orasi, semenke i ulja se mogu unositi svega oko 10-15%. Dozvoljen je unos i prerađenih, vegan namirnica. Hrana se sprema bez ulja i sa vrlo malo soli.

Vegan sa malo ugljenih hidrata (Paleo, Keto, Eco Atkins)

Ovo je jedan od potpuno suprotnih vegan varijanti u odnosu na gore opisane. Ovaj način veganstva se ne zasniva na skorbu kao osnovi. Ovde unos ugljenih hidrata može biti pravi izazov jer su oni najveći izvor skroba u ishrani. Da bi bili u stanju ketoze morate unositi puno biljnih ulja i masti. Jedu se orasi, semenke, ulja, namazi, hrana na bazi soje, mahunarke, bobice. Vrlo teško je, pa skoro i neizvodljivo pratiti ovakav način ishrane!

Samo vegan

Naravno, najveći broj vegana jednostavno jede samo biljnu hranu bez razmišljanja o kalorijama, skrobu, uljima itd. Oni pre svega žele učiniti dobro sebi, ljudima i svetu oko sebe.


 

NAŠA PREPORUKA: Sirova dijeta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter