Kako funkcioniše UN dijeta?

UN dijeta dolazi od engleske reči “un-diet”, koja ukazuje da na ovom režimu možete jesti sve svoje omiljene namirnice. Autori ove dijete tvrde da je to zdrav, siguran i brz način da se smrša.

Takođe, autori UN dijete tvrde da će se vaše telo navići na ovaj, drugačiji metabolizam posle 90 dana i da izgubljene kilograme nikada neće vratiti. Procenjeni gubitak težine za 90 dana je od 18 do 25 kilograma.

Mere predostrožnosti

Pre nego što se upustite u avanturu sa ovom ili bilo kojom drugom dijetom, treba da znate da brzi gubitak težine može imati posledice na vaše zdravlje. Obavezno konsultujte lekara ili dijetetičara pre nego što se upustite na ovakav režim ishrane.

Dijeta se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, sportistima i deci.

Kako djeluje UN dijeta?

Glavna karakteristika ove dijete je da omogućava unos svih namirnica, uključujući i slatkiše. Zasniva se na podeli ishrane na proteinske, skrobne, ugljeno hidrantne i voćne dane jer ovaj način ishrane menja vaš metabolizam, što rezultira gubitkom kilograma.

Unos hrane mora biti uravnotežen, inače dijeta sigurno neće biti uspešna. Iako vam je dozvoljeno da jedete slatkiše, to mogu biti samo male količine.

Pošto dozvoljava jedenje slatkiša, UN dijeta je brzo postala popularna širom sveta i danas mnogi koriste ovu dijetu. Međutim, mnogi ljudi prave greške i dozvoljavaju sebi da jedu previše slatkiša, što naravno ne može dovesti do gubitka težine.

un dijeta

Budite dosledni

Veoma je važno da ne menjate redosled dana koji podrazumeva  sledeći redosled: dan proteina, dan skroba, dan ugljenih hidrata, dan voća.

Ako promenite redosled, zasigurno nećete imati očekivani gubitak težine.

UN dijeta – Pravila

Postoje određena pravila ishrane koje morate slediti kako biste izgubili težinu na siguran i zdrav način:

Strogo sledite redosled dana (dan proteina, skroba, ugljeni hidrata, voća).

Doručak mora imati samo voće svih 90 dana.

Za doručak možete jesti samo jednu vrstu voća i nikada ne uzimajte više od dva komada voća (na primer, možete uzeti samo dve jabuke, dve naranče, dve kruške ali ne jedite tri jabuke, narandže, kruške itd. .). Izuzetak je banana.

Ako želite bananu za doručak, onda vam je dozvoljeno da jedete samo jednu bananu. Razlog tome je što banane imaju visok sadržaj kalorija. Takođe vam je dozvoljeno da jedete ekvivalentnu količinu bobičastog voća (npr. jagode ili maline).

Morate slediti pravila ovog dijetnog režima 90 dana. U suprotnom, neće doći do promene u metabolizmu i brzo ćete povratiti izgubljene kilograme.

Nakon 7. ciklusa (29. dana), ne treba uzimati hranu.

29-og dana treba samo piti vodu.

Posle 90 dana morate prekinuti ishranu, inače može uticati na vaše zdravlje.

un dijeta iskustva

Važno

Morate piti najmanje dve litre vode svaki dan.

Možete popiti nezaslađenu kafu ili čaj.

Nikada nemojte preskakati obroke.

Razmak između obroka treba da bude najmanje tri sata.

UN dijeta – plan ishrane

Dan 1 (dan proteina)

Doručak:
 • dve kruške ili dve jabuke
Ručak:
 • jedna šolja supe od paradajza, jedna šolja kuvane teletine, sa povrćem. Možete koristiti i salatu od kupusa, paradajza ili krastavca ali ne stavljajte previše ulja. Možete jesti dva mala komada hleba od heljde
Večera:
 • 110 grama kuvane ili pečene teletine sa salatom od kupusa, paradajza ili krastavca

Dan 2 (dan skroba)

Doručak:
 • dve narandže ili jedna banana
Ručak:
 • dve šolje (350 g) kuvanog pasulja ili graška, začinjeno po izboru. Možete jesti i salatu po izboru (ali samo sa ograničenom količinom maslinovog ulja). Takođe možete pojesti jedan komad raženog ili ječmenog hleba
Večera:
 • jedna čaša (175 g) kuvanog pasulja ili graška sa salatom po vašem izboru. Ne jedite hleb za večeru

Dan 3 (dan ugljenih hidrata)

Doručak:
 • 1/2 šolje jagoda (100 g)
Ručak:
 • kuvani makaroni, špageti, pica ili neka druga vrsta testenine ili peciva. Možete koristiti kečap i majonez. Možete popiti i čašu jogurta
Večera:
 • tri mala kolača ili mala količina čokolade

Dan 4  (dan voća)

Doručak:
 • dve jabuke ili dve narandže
Ručak:
 • mešoviti plodovi voća po vašem izboru u neograničenim količinama
Večera:
 • mešoviti plodovi voća ali u dvostruko manjim količinama nego za ručak

Ponavljajte ovaj ciklus sedam puta, nakon čega sledi dan u kojem ćete samo piti vodu. Nakon dana vode, trebalo bi početi ponovo od proteina.

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja u vezi sa svojim zdravljem, uvek treba da se konsultujete sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom.


 

NAŠA PREPORUKA: Brokoli dijeta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter