Uloga vitamina i minerala u ishrani

Kolika je uloga vitamina i minerala koje svakodnevno unosimo u naš organizam i koje su njihove prednosti po naš imuni sistem pročitaćete u sledećem tekstu!

Makro-nutijenti su: ugljeni hidrati, masti i proteini koji su neophodni za rast i razvoj. Kao što im ime kaže, njih unosimo putem hrane u najvećoj količini. Sa druge strane su vitamini i minerali, dve glavne vrste mikro-nutritivnih materija, koje su nam potrebne da bili i ostali zdravi.

Vitamini pomažu vašem telu da raste i funkcioniše onako kako treba. Postoji 13 vitamina – vitamini A, C, D, E, K i vitamini B kompleksa (tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, biotin, B6, B12 i folat).

Vitamini imaju različite poslove – pomažu vam da se oduprete infekcijama, održavate zdrav nerve i pomažu telu da dobije energiju iz hrane. Ako se pridržavate balansirane ishrane dobićete dovoljno svih vitamina i minerala koji su vam neophodni.

Minerali takođe pomažu različite funkcije tela. Neki minerali, poput joda i fluorida, potrebni su u veoma malim količinama. Ostali, poput kalcijuma, magnezijuma i kalijuma potrebni su u većim količinama. Kao i kod vitamina, ako jedete raznoliku ishranu, verovatno ćete dobiti dovoljno svih minerala.

izvor vitamina i minerala u ishrani

Vitamini i minerali se mere na različite načine ali najčešći su:

mg – miligram

mcg – mikrogram

IU – međunarodna jedinica

Liposolubili vitamini (rastvorljivi u mastima – vitamini A, D, E i K)

Životinjskim mastima.

Biljnim uljima (hladno ceđena).

Mlečnim proizvodima.

Jetri i iznutricama.

Masnoj ribi.

Hidrosolubili vitamini (rastvorljivi u vodi)

Vitamini rastvorljivi u vodi su: vitamin C i B kompleksa, uglavnom se nalaze u:

Voću i povrću.

Celim žitaricama.

Mleku i mlečnim proizvodima.

Ovi se vitamini ne skladište u organizmu, pa ih morate češće uzimati, za razliku od liposolubilinih vitamina koji se mogu deponovati u telu i oslobađati po potrebi.

Ako imate više nego što vam je potrebno hidrosolubilnih vitamina, vaše telo će se oslobađa dodatnih vitamina putem urina i to u roku od 24 sata.

vitamini i minerali u hrani

Minerali

Minerali između ostalog uključuju kalcijum i gvožđe i nalaze se u:

Mesu.

Žitaricama.

Ribi.

Mleku i mlečnim proizvodima.

Voću i povrću.

Orasima.

Minerali su potrebni iz 3 glavna razloga:

Izgradjuju jake kosti i zube.

Kontrolišu telesne tečnosti unutar i izvan ćelija.

Pretvaraju hranu koju jedete u energiju.

Mikroelementi – elementi u tragovima

Elementi u tragovima su takođe bitni hranljivi sastojci koje vaše telo treba da bi radilo pravilno ali u mnogo manjim količinama od vitamina i minerala. Glavni mikroelementi su: jod i fluor.

Elementi u tragovima nalaze se u malim količinama u raznim namirnicama kao što su meso, riba, žitarice, mlečna hrana, povrće i orasi.


 

NAŠA PREPORUKA: Prirodni lekovi protiv hronične upale sinusa

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter