Vazdušaste, šuplje i neodoljive

Detinjstvo se ne može zamisliti bez krofni. Bilo da su ih pravile ili ih još uvek prave naše mame ili bake, krofne su neodoljiva poslastica koja nikada ne može da dosadi. 

Prave se od sastojaka koje svaka kuća ima, te ih nije teško pripremiti bilo kada. Ipak, ako želimo da budemo kreativni možemo ih dekorisati i na taj način izmeniti njihov izgled, dok će receptura zadržati svoj tradicionalni i dobro prepoznatljiv ukus. Kao takve vaše krofne će izgledati kao sa slike ili iz najbolje poslastičarnice.

Ovo je onaj pravi recept naših mama i baka. Ovo je recept za najsavršenije krofne ikada, one od kojih cela kuća miriše na šećer u prahu i vanilu. Ovo su one krofne koje kada zagrizete nisu gnjecave već šuplje i vazdušaste, mekane i sočne.

Za prave, domaće, a pritom ukusne i najbrže krofne neće vam trebati mnogo vremena ako se pridržavate ove recapture. Obično se kaže da je sve stvar rutine, ali sa ovim receptom nema greške. Ako sledite uputsta i vaše krofne će biti kao krofne iskusne domaćice.

Sastojci

 • 700 gr brašna
 • 3 jaja
 • pola kockice svežeg kvasca
 • 200 ml mleka
 • 200 ml vode
 • 50 ml ulja (za testo)
 • 700 ml ulja (za prženje)
 • 1 kašičica šećera
 • 1 kašičica soli
 • 500 gr šećera u prahu
 • 4 vanil šećera
Ukusne i najbrže krofne

Način pripreme

U činiju sipati 100 ml toplog mleka, 100 ml tople vode, šećer i so na vrh kašičice. U to izmrviti kvasac i mešati da se istopi. Kada se kvasac istopio dodati 3 kašike brašna i mešati kako bi se razbile grudvice. Ostaviti kvasac da počne da raste.

U posebnu posudu sipati brašno, kvasac koji je narastao, jaja, kašičicu šećera i kašičicu soli i mesiti.

Preostalo mleko i vodu zagrejati da bude toplo. Mesite testo dodavajući postepeno toplo mleko i vodu. Na kraju dodajte ulje tako što ćete malo po malo sipati na ruku i mesiti dok ne iskoristite svih 50 ml.

Testo treba da bude mekano i da se ne lepi za ruke. Ukoliko vam se i tada testo lepi dodajte još malo brašna i mesite kako bi testo spalo sa vaših ruku.

Nakon što ste umesili testo, posudu u kojoj ste mesili umotajte u veću krpu ili stoljnjak ostavite da testo počne da raste. Testo voli toplotu pa ga zato stavite na toplo mesto da se udvostruči.

Testo koje je poraslo, na pobrašnjenoj površini razvući tako da bude debljine oko 1 cm i seći cašom.

Ako želite možete koristiti dve veličine čaša tako što ćete manju (npr. čašu za rakiju) koristiti za sečenje unutrašnjeg dela krofne, te će tako vaša krofna tada imati rupu po sredini.

Kada ste čašom izvadili krofne ostatak testa ćete opet premesiti i ponovo razvući na pobrašnjenoj površini debljine oko 1 cm.

Zagrejte ulje da ne bude prevruće, a ni mlako. Za prženje krofni treba oko 700 ml ulja. Staviti krofne u zagrejano ulje. Krofne će se same okretati na ulju i dodatno uvećavati. Kada dobiju zlatnu boju, to je znak da su pečene. Tada ih izvadite iz ulja.

Ukoliko ste krofne sekli jednom veličinom čaše i nemate još jesnu šupljinu po sredini, možete ih unutra filovati nekim kremom, džemom ili istopljenom čokoladom i uvaljati u prah šećer i vanillin šećer (u posenoj posudi pomešajte šećer u prahu i vanillin šećer). 

Ako ste se odlučili da vaše krofne imaju šupljinu po sredini onda ih možete dekorisati raznim čokoladnim ili voćnim prelivima i dekoratinim mrvicama raznih boja i ukusa.

Pustite mašti na volju, deci će svako biti zabavno.


 

NAŠA PREPORUKA: Džem od kajsija

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter