Smokve, orasi i čokolada kao savršen spoj za savršen ukus

Torta od smokvi i oraha je jedan od onih recepata koji ćete poželeti uvek kada nemate dovoljno vremena, a želeli biste da počastite sebe ili vaše drage goste nečim ukusnim i izdašnim.

Ukusna i lepa na oko i što je najvažnije namenjena za sve ljubitelje punog ukusa zbog prisustva čokolade i oraha, biće omiljena čak i onima koji baš i ne obožavaju smokve.

Sastojci

  • 3 velika jajeta
  • 1 1/4 šolje šećera
  • 1/4 šolje ulja
  • 1 kašika vanil šećera
  • 30 gr čokolade za kuvanje
  • 1 šolja brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2/3 šolje kakaa
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 šolja svežih smokvi
  • 1/3 šolje seckanih oraha
  • 7 kašika džema od smokava

Sastojci (za glazuru)

  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ulja
Torta od smokvi i oraha

Način pripreme

Zagrejte rernu na 150 stepeni. Podmažite pleh za pečenje.

Umutite jaja sa šećerom pa dodajte vanilu i ulje. Istopite čokoladu u mikrotalasnoj pa dodajte i nju.

U drugoj činiji pomešajte sve suve sastojke pa ih ubacite u smesu od jaja i čokolade. Mutite dok masa ne postane ujednačena. Na kraju dodajte sitno iseckane ili samlevene orahe i očišćene smokve.

Sipajte testo u pleh. Pecite 35 minuta.

Ohladite i presecite tako da dobijete dve kore. Jednu koru premažite džemom od smokava, pa preko toga stavite drugu koru.

Za glazuru istopite 2 kašike ulja i čokoladu i prelijte ravnomerno preko torte.


 

NAŠA PREPORUKA: Čokoladni čizkejk

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter