Tajne tibetanskog čaja i njegova moć

Tibetanska medicina je rasprostranjena u celom svetu, upravo zbog činjenice da na ovom prostoru ljudi imaju dugačak životni vek! 

Stručnjaci alternativne medicine nude više zdravih proizvoda za koje se veruje da produžuju život. Stari tibetanski čaj redovno se koristi u tibetanskoj medicini i vrlo je efikasan za celokupno zdravlje jer pruža puno koristi. Priprema se vrlo lako i jednostavno.

Prednosti tibetanskog čaja

Ovaj crni čaj bogat je jedinjenjima kao što su aminokiseline, alkaloidi, karoten, vitamini, polifenol, polisaharid, čajni pigmenti, teflavini, tearubigini i neorganska jedinjenja koja pružaju brojne zdravstvene koristi.

Gubitak težine

Tibetanski čaj smatra se jednim od najboljih dijetalnih čajeva. Zbog visokog sadržaja teofilina, ovaj ukusni čaj pomaže vam da sagorevate masnoće brže i efikasnije, bez obzira na kom ste tipu ishrane.

Prevencija raka

Tibetski čaj ima moćne antioksidanse koji sprečavaju slobodne radikale da napadaju vaše telo, što pomaže zaštiti od mutacija ćelija i oksidativnog stresa. Ovi jaki antioksidansi su u stanju da apsorbuju radioaktivnost, koja je štetna za ljudski organizam.

tibetanski čaj za dugovečnost

Smanjuje hipertenziju i hiperglikemiju

Tibetanski čaj ima zaštitna svojstva jer sadržaj katehina i polifenola pomažu u smanjenju količine triglicerida. Što povoljno utiče na zdravlje srca. Takođe, snižava LDL holesterol i poboljšava odnos između dobrog (HDL) holesterola i lošeg holesterola (LDL).

Bolje varenje i probava

Prisustvo retkih enzima i bifido bakterija u ovom crnom čaju može vam pomoći u varenju i smanjenju jake želudačne kiseline.

Podmlađivanje kože

Prisustvo moćnih antioksidanata u tibetanskom čaju može pomoći vašoj koži da izgleda sveže i glatko.

Stari tibetanski recept za čaj

Sastojci

  • 2 litre vode
  • 5 grama mlevenog đumbira
  • 2 kašike sveže isceđenog limunovog soka
  • 2 kašike prirodnog meda
  • 1 prstohvat mlevene ljute paprike
  • 1 prstohvat koromača
tibetanski čaj

Priprema

Stavite vodu da prokuva oko 5 minuta. Zatim je ostavite neko vreme da se ohladi. Dodajte sve sastojke i ostavite da se smesa odmori. Nakon što se čaj potpuno ohladi, spreman je za piće.

Zapamtite, važno je da sastojke ne dodajete u vruću vodu. Voda treba da bude dovoljno prohladna da biste mogli da držite prst u njoj, tako da ne izgubite lekovita svojstva tibetanskog čaja.

Konzumiranje čaja

Ovaj čaj konzumirajte tokom dana, u jednakim vremenskim intervalima, pijuckajte po gutljaj. Takođe možete da konzumirate malu šolju, pola sata pre obroka. Prema starom tibetanskom receptu, 2 litre ovog čaja dovoljno je za tri osobe, što je optimalna dnevna doza.


 

NAŠA PREPORUKA: Uloga vitamina i minerala u ishrani

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter