Nekada se smatrao da je jastog "bubašvaba iz mora" a danas uvažava status čistog delikatesa!

Supa od jastoga je jelo bogatog ukusa ali treba da znate da se služi veoma mala količina (oko 2/3 šolje po osobi).

Iako nije mnogo popularna na našem podnevlju, ova supa je zaista čista senzacija ukusa koju jednom kada probate sigurno ćete je opet spremati.

Sastojci

  • 1 kg kuvanih jastoga srednje veličine
  • 2 ipo šolje pilećeg ili ribljeg bujona
  • 1 iseckan crni luk
  • 4 korena celera zajedno sa lišćem
  • 2 cela karanfilića
  • 1 list lovora
  • 1/4 šolje butera butera
  • 1/4 šolje brašna
  • 3 šolja zagrejanog mleka
  • 1/4 kašičice muškatnog oraščića
  • 1 šolje tople pavlake
  • 2 kašičice šerija
  • 1/8 kašičice seckanog peršuna
  • 1/8 kašičice paprike
supa jastog

Način pripreme

Odvojte meso jastoga nakon kuvanja. Meso sa tela iscepkajte a ono iz repa sameljite. U bujon dodajte luk, celer, karanfilić i list lovora. Kuvajte 30 minuta.

Brašno i buter ispržite u tiganju, postepeno sipajte mleko, mešajte i na kraju dodajte muškatni oraščić. Sipajte u bujon i promešajte.

Na kraju dodajte meso i šeri, isključite šporet i ostavite da se krčka još 5 minuta. Poslužite sa mlevenom paprikom i peršunom.


 

NAŠA PREPORUKA: Škampi i šampinjoni na grčki način

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter