Osvežite uspomene iz bakine kuhinje

Za sve ljubitelje onog hrskavog, a u isto vreme i ukusnog baš onakvog kakvog su nam spremale naše bake, starinski hleb je pravi izbor.

To je onaj koji su bake nekada pravile u starim pećima na drva. Ovaj hled je tvrd ali ima sjajan ukus i teksturu a najbolji je kada se jede odmah po vađenju iz rerne uz buter ili džem.

Količina sastojaka iz ovog recepta je za 6 vekni ali možete i da prepolovite.

Sastojci

  • 2 kg višenamenskog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja ulja
  • 200 gr šećera
  • 30 gr suvog kvasca
  • 6 šolja tople vode
starinski hleb

Način pripreme

U metalnu posudu stavite kvasac, dve kašike šećera i šolju tople vode. Ostavite kvasac da naraste i kada počne da narasta to znači da je dobar i da će i hleb da naraste.

U veliku činiju stavite brašno, so, šećer, ulje, kvasac i 5 šolja tople vode.

Mešajte mikserom malom brzinom dok se sve lepo ne izmeša i dok ne dobijete testo lepe teksture. Ako bude previse suvo dodajte još malo vode i još malo promešajte.

Testo podelite na 6 lopti i ostavite ih 5 minuta a za to vreme podmašite pleh.

Malo rastanjite svaku veknu i stavite na pleh pa ih ostavite na sobnoj temperaturi pokrivene peškirom dok ne udvostruče veličinu.

Stavite ih da se peku u rerni prethodno zagrejanoj na 170 stepeni. Pecite ih 20 minuta pa rotirajte pleh i pecite još 20. Izvadite vekne i ohladite.

Možete ih jesti kada budu dovoljno hladne da se seku.


 

NAŠA PREPORUKA: Italijanski hleb sa sirom

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter