Najpopularniji prirodni zaslađivači i njihov značaj

Verovatno ste se do sada barem jednom upitali koliko su zdravi a koliko štetni veštački zaslađivači i šta bi mogla da bude alternativa istima?

Većina ljudi bar sa vremena na vreme ima jaku žudnju za slatkom hranom, pa nam je dobro poznato kako lako možemo preterati sa slatkim namirnicama. Dugo vremena su proizvođači veštačkih zaslađivača reklamirali saharin, aspartam i sukralozu kao idealnu alternativu šećeru bez osećaja krivice. Sa veštačkim zaslađivačima navodno mogli ste uživati u slatkoj hrani do mile volje, bez negativnih efekata koje izaziva običan šećer.

Ipak, ispostavilo se da veštački zaslađivači nisu lek za mršavljenje, niti sigurna alternativa ljudima koji imaju dijabetes. Istraživanja na ovu temu su dokazala već mnogo puta da veštački zaslađivači nisu tako dobri, a još manje zdravi i tako se ponovo pokrenulo pitanje, kako ćemo uživati u slatkom ukusu, a da se pri tome ne gojimo ili da nam takva hrana ne remeti značajno šećer u krvi? Ponovo su u žiži interesovanja bili prirodni zaslađivači, dakle, oni koji nisu dobijeni u hemijskoj laboratoriji.

Nekih od najpopularnijih prirodnih zaslađivača

Med

Med se koristi hiljadama godina zbog svoje lekovite i terapijske koristi. Obezbeđuje male količine proteina, enzima, aminokiselina, minerala, vitamina i antioksidanata. Međutim, med se i dalje razgrađuje na iste jednostavne šećere (glukozu i fruktozu) kao i obični šećer i zato ima slične štetne efekte kao stoni (beli) šećer. Pametan marketing je iza meda. Ako se odlučite za med kao zaslađivač, istražite kompaniju, poželjno potražite sirovi, organski, nefiltrirani med i tretirajte ga poput šećera.

prirodni zasladjivaci

Melasa

Ovo je još jedna alternativa šećeru koja zapravo može doneti neke zdravstvene koristi.

“Melasa je nusproizvod rafinisanja šećera koji sadrži sve hranjive sastojke iz biljke sirove šećerne trske”, kaže dr Jonni Bovden, u časopisu 150 najzdravijih namirnica na zemlji. On preporučuje crnu melasu koja sadrži najmanje šećera, sa mnogo više hranljivih materija koje se prirodno nalaze u šećernoj trsci. Kao i sa medom, prema melasi se odnosite kao sa šećerom koji je nešto bogatiji hranjivim materijama.

Kokosov šećer

Kokos u svim svojim oblicima kao što su ulje, maslac, mleko i brašno ima zavidan zdravstveni ugled. Nažalost, kokosov šećer nije među njima. Pored toga što sadrži nekoliko hranljivih sastojaka, kokosov šećer u osnovi ima istu hemijsku strukturu kao stoni šećer. Dakle, prema organskom kokosovom šećeru postupajte kao i sa redovnim šećerom.

Agava

Agava sadrži do 90 posto fruktoze, zaslađivača koji se najviše metabolizuje. Stoni šećer, sa druge strane, sadrži otprilike jednake količine fruktoze i glukoze. “Nektar agave, koji zvuči kao da bi trebalo da nam odgovara ali je zapravo čista fruktoza, divovska metabolička crvena zastava”, kaže dr Himan. „Čak i sirovi šećer od šećerne trske je bolja opcija.“ Drugim rečima, preskočite agavu.

Šećerni alkoholi

Šećerni alkoholi, koji se takođe nazivaju polioli, prirodno imaju zaslađivače sa nula ili vrlo malo kalorijama, uključujući sorbitol, ksilitol, manitol, laktitol, maltitol i eritritol.

Vaše telo ne može da metaboliše šećerne alkohole, tako da ih uglavnom izlučujete mokraćom. Istraživači otkrivaju da imaju minimalan uticaj na nivo šećera u krvi i insulina, što ih čini idealnim za osobe sa dijabetesom tipa 2. Među najzdravije šećerne alkohole spadaju eritritol i ksilitol.

secer u ishrani

Eritritol

Eritritol sadrži oko 60 do 80 procenata slatkoće šećera. Deluje kao antioksidans, a jedno istraživanje je pokazalo da pomaže održavanju i poboljšanju oralnog zdravlja bolje od sorbitola i ksilitola. Eritritol je jedini šećerni alkohol koji ne izaziva probavne smetnje i  koji neće povećati nivo šećera u krvi ili insulina. Međutim, nova istraživanja ga povezuju sa debljanjem, tako da i sa njim morate biti štedljivi.

Ksilitol

Ksilitolni prah se obično ekstrahuje iz drveta breze ili čak kukuruza. Istraživači su prvi put otkrili njegove prednosti u oralnom zdravlju pre više decenija, a 1975. u Finskoj se pojavila prva žvakaća guma zaslađena ksilitolom koja se reklamirala da će smanjiti karijes i poboljšati oralno zdravlje.

Ksilitol povećava proizvodnju pljuvačke, a da biste iskoristili njegove prednosti, verovatno će vam trebati oko 20 grama ksilitola dnevno za zaštitu oralne šupljine.

Napomena: čak i male količine ksilitola mogu biti pogubne za pse!

Stevija

Stevija je ekstrahovana i prečišćena iz biljke Stevia rebaudiana Bertoni, rodom iz Južne Amerike, gde se stotinama godina koristi kao zaslađivač. Stevija je oko 200 puta slađa od šećera, sa minimalnim (ako uopšte ima) uticajem na nivo šećera u krvi. U stvari, istraživanje pokazuje da stevija može imati terapijske koristi uključujući snižavanje glukoze u krvi i normalizaciju krvnog pritiska, što je potencijalno čini idealnim zaslađivačem za ljude koji žele da upravljaju svojom težinom ili dijabetesom tipa 2.

Druge studije otkrivaju da stevija može podržati zdravlje creva, i da može upravljati upalom i potencijalno inhibirati rast ćelija raka. Stevija čak pokazuje dejstvo protiv B. burgdorferi, bakterije koja uzrokuje Lajmsku bolest.

Većina stevije koju kupite je zapravo Rebaudiozid A, izolovana hemikalija u steviji koju ćete naći u proizvodima koje možete kupiti u zdravoj hrani. Obavezno čitajte sastav proizvoda, ako na prvo mestu nije Reb A (Rebaudiozid) već neka druga hemikajila ili zaslađivač, onda to nije prava stevija. Takođe, količina Reb A, treba da se kreće između 80-90% sadržaja proizvoda.

U principu, na našem tržištu teško ćete pronaći pravu steviju, zato – oprez! Budite sigurni šta kupujete da ne biste imali više štete nego koristi, od prirodnih zaslađivača.


 

NAŠA PREPORUKA: Zašto je kurkuma toliko dobra za zdravlje

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter