Tečno zlato za dugovečnost

Veoravali ili ne maslinovo ulje se nalazi kao prvo na spisku od 10 prehrambenih namirnica koje su korisne po naše zdravlje, zbog čega ga i opravdano još zovu “tečnim zlatom”.

Maslinovo ulje je kako i ime kaže ulje koje je dobijeno iz plodova stabala maslina. Ljudi jedu maslinovo ulje hiljadama godina ali danas je popularnije više nego ikad, zahvaljujući mnogim dokazanim zdravstvenim prednostima. Ovom prilikom ćemo razmotriti sve vrste maslinovog ulja koje imate na raspolaganju, kao i njihove prednosti i mane.

Rafinisano maslinovo ulje

Proces rafinacije ulja uključuje rastvarače i veliku toplotu da bi se neutralisali ukusi ulja. Zato proizvođači koriste masline koje nisu u najboljem stanju i mešaju ih sa drugim uljima jer se loš ukus nastao od oksidovanih maslina, procesom ovakve proizvodnje hemijski uklanja. Kada u prodavnici vidite “čisto maslinovo ulje” ili bocu gde piše samo “maslinovo ulje”, to su rafinisana ulja.

Nerafinisano maslinovo ulje

Nerafinisano maslinovo ulje ne podleže hemijskom rafinisanju. U nerafinisanim uljima, poput “ekstra devičanskog” ulja, proces ne ide dalje od ekstrakcije i flaširanja. Proizvođači nerafiniranog maslinovog ulja moraju da koriste masline koje su u dobrom stanju jer se loš ukus ne može maskirati hemijskim preparatima i načinom proizvodnje.

maslinovo ulje zdravlje

Ekstra devičansko maslinovo ulje

Nerafinisano maslinovo ulje koje ima lepe voćne ukuse i ispunjava određena merila u svom hemijskom sastavu može se nazvati “ekstra devičansko”. U ekstra devičanskim maslinovim uljima, ukus maslina je netaknut, a njegov kvalitet odražava veliku brigu tokom čitavog procesa proizvodnje. Ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži veće količine hranljivih sastojaka i stoga pružaju veće zdravstvene koristi.

Maslinovo ulje je mononezasićena mast i kamen temeljac čuvene mediteranske ishrane. Većina ljudi bira maslinovo ulje zbog mnogih dokazanih koristi za zdravlje ljudi ali sa druge strane devičanska maslinova ulja nude još više kao što je voćno-gorki ukus, koje kuvari vole jer na taj način podižu svoja jela na neki novi nivo.

Studije o zdravstvenim koristima konzumiranja maslinovog ulja popunjavaju stranice medicinskih časopisa širom sveta. Srčane bolesti, dijabetes, Alchajmerova bolest i rak spadaju u bolesti sa duge liste koje se mogu izbeći i stanja koja mogu biti poboljšana, ishranom koja uključuje maslinovo ulje.

maslinovo ulje

Kvalitet ulja

Zdravstvene koristi i ukus maslinovog ulja zavisi od mnogih faktora.

Probajte maslinovo ulje jer to je najbolji način da osetite njegov kvalitet. Sipajte malo ulja u čašu i zagrejte čašu u jednoj ruci, dok je prekrivate drugom. Sada stavite nos u čašu da osetite mirise. Miris treba da vas podseća na stvari poput svežih maslina, trave, banana i jabuka. Seno, karton, sirće, blato i glog su neke od aroma koje ukazuju da je nešto pošlo po zlu u procesu proizvodnje.

Poznavaoci tvrde da ako želimo zdravstvene koristi od maslinovog ulja, treba da biramo one sorte koje su gorčijeg ukusa. Na žalost, mnogima nije poznata ova tajna, pa biraju ulja sa blagim, skoro neutralnim ukusom i mirisom, čije zdravstvene koristi su daleko manje od visoko kvalitetnog ulja.

Na policama prodavnice možete pronaći boce od 500 ml, pri čemu jedna boca košta 200 dinara, a druga 500 dinara. Kako je to moguće? Kao i kod vina, postoji puno faktora koji ulaze u cenu maslinovog ulja ali u glavnom i ovde važi pravilo “koliko para, toliko i muzike”.

Maslinovo ulje je odlično za gotovo sve vrste kuvanja i svestrano se koristi u prestižnim kuhinjama širom sveta. Ako zagrevate maslinovo ulje ne morate koristiti najkvalitetnije sorte jer se i blagim zagrevanjem gubi onaj fini ukus svežeg ulja.

Neotvoreno maslinovo ulje možete čuvati na hladnom i tamnom mestu do dve godine (visokokvalitetno maslinovo ulje će trajati i duže).

Jednom kada otvorite bocu, ulje počinje da se razgrađuje mnogo brže. Dobro pravilo je da ga koristite u roku od nekoliko meseci nakon otvaranja.

Držite bočicu dobro zatvorenu i dalje od toplote i direktne svetlosti. Najbolja strategija je da se maslinovo ulje često koristi jer na taj način neće stići da se pokvari, tačnije da užegne.


 

NAŠA PREPORUKA: Zašto je kozji sir izuzetno zdrav

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter