Šta biste trebali da znate o eteričnom ulju origana

Origano ulje je eterično ulje biljke origana. Origano ima mnogo razičitih sorti ali najčeši je Origanum vulgare ili pitomi origano i nešto ređi Origanum minutiflorum ili divlji origano. 

Origano ulje je za razliku od mnogih drugim eteričnih ulja dostupno za oralnu upotrebu ali naravno samo ako je terapeutskog razreda. Ulja terapeutskog razreda su organska, tačno vam je poznata koncentracija aktivnih materija koja odgovara Britanskoj farmakopeji i propisana su da su sigurna za oralnu upotrebu prema uputstvu za upotrebu. Sva ostala ulja možete primenjivati samo lokalno na kožu u velikom razblaženju ( u nekom jestivom ulju).

Ulje origana sadrži dve najznačajnije komponente:

Karvakrol, glavno aktivno jedinjenje origanovog ulja i vrsta antioksidansa koji je po hemijskom sastavu fenol

Timol, koji može pomoći u zaštiti od toksina i borbi protiv gljivičnih infekcija, i koji u sinergiji radi sa karvakrolom (povećava njegovo dejstvo)

Origano ulje je esencijalno ulje napravljeno od biljke origana za koje se tvrdi da ima lekovita svojstva. Istraživanja pokazuju da origano ulje ima antimikrobna, antivirusna i antigljivična svojstva. Pored toga, jedinjenja u ulju origana su takođe snažna antioksidantna, protivupalna, antidijabetička i sredstva za suzbijanje raka.

U alternativnoj medicini, ulje origana se koristi kao prirodni lek za sledeće zdravstvene probleme:

Alergije.

Artritis.

Prehlade.

Umor.

Grip.

Migrene.

Sinusitis.

Razne vrste infekcija.

Ulje origana može se uzimati oralno, difuzno, može se udisati, ili razblaženo naneti na kožu za lečenje akni, atletskog stopala, psorijaze, rozacee, varikoznih vena i bradavica.

etericno ulje origana

Kolitis

Kombinacija ulja timijana i origana pokazuje obećavajuće rezultate u lečenju kolitisa, vrste zapaljenske bolesti creva. Studija zasnovana na životinjama objavljena u Medijatorima upale otkrila je da su miševi oboleli od kolitisa značajno smanjili upalu, nakon lečenja kombinovanim tretmanom.

Zbog nedostatka kliničkih ispitivanja, nije poznato da li kombinacija ulja timijana i origana može biti korisna u lečenju kolitisa kod ljudi.

Kandida

U laboratorijskim istraživanjima naučnici su pokazali da ulje origana može pomoći u borbi protiv rasta kandide. Tip gljivice koji obično boravi u probavnom traktu i vagini ali ako se njen broj značajno poveća zbog nedostatka normalne bakterijske flore, nastaju ozbilje infekcije koje se dugo leče.

Bakterijske infekcije

Preliminarna istraživanja pokazuju da ulje origana može pomoći u zaštiti od određenih bakterijskih infekcija. Studija u „Toksikološki mehanizmi i metode“ pokazala je da ulje origana može biti korisno za prevenciju ili lečenje infekcije Stafilokokom aureusom.

Druga studija objavljena u žurnalu Univerziteta za nauku i tehnologiju Huazhong otkrila je da origanovo ulje može biti efikasno u uništavanju bakterija povezanih sa dizenterijom.

Mogući neželjeni efekti

Blage nuspojave oralnog uzimanja esencijalnog ulja origana uključuju nadimanje stomaka i podrigivanje.

Origano takođe može izazvati alergijsku reakciju kod ljudi koji imaju alergiju na biljke iz porodice Lamiaceae, što uključuje bosiljak, mentu, ruzmarin, žalfiju, slani, timijan, lavandu…

Osobe sa poremećajima krvarenja ne bi smele da uzimaju origano ulje jer mogu povećati rizik od krvarenja. Zato je i važno prekinuti upotrebu origanovog ulja, dve nedelje pre zakazane operacije zbog rizika od krvarenja.

Ulje origana može smanjiti šećer u krvi kod osoba sa dijabetesom pa ga treba koristiti oprezno.

ulje origana

Interakcije

Ulje origana može biti u interakciji sa određenim lekovima i suplementima i ne treba ga uzimati sa antidijabetički lekovi, uključujući glimepirid (Amaril), gliburid (DiaBeta, Glinase PresTab, Micronase), insulin, metformin (Glucophage), pioglitazon (Actos), rosiglitazon (Avandia) i drugi.

Pored toga, ne treba ga koristiti sa biljem i dodacima koji bi mogli da sniže šećer u krvi, uključujući alfa-lipoinsku kiselinu, hrom, đavolju kandžu, beli luk, guar gumu, konjski kesten, ginseng, psillium, sibirski ginseng i drugi.

Antikoagulansi, uključujući neke lekove koji usporavaju zgrušavanje krvi, kao što su aspirin, klopidogrel (Plavik), dabigatran (Pradaka), dalteparin (Fragmin), enokaparin (Lovenok), heparin, varfarin (Coumadin) i drugi.

Takođe, ne treba ga uzimati sa biljem koje ometa zgrušavanje krvi, uključujući anđeliku, karanfilić, beli luk, đumbir, ginko, Panak ginseng, konjski kesten, crvenu detelinu, kurkumu i drugo.

Apsorpcija bakra, gvožđa i cinka može se smanjiti ako se uzima sa origanovim uljem.


 

NAŠA PREPORUKA: Njegovo veličanstvo – djumbur

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter