Špargla za dobro zdravlje mokraćnih puteva

U stara vremena, špargle su bile poznate kao afrodizijak. Ovo sočno i slatko povrće sadrži stimulativnu mešavinu hranljivih sastojaka koji pomažu da se pojača energija, očiste mokraćni putevi i neutrališe višak amonijaka, što može izazvati umor i seksualnu nezainteresovanost.

Špargle imaju visok sadržaj vitamina K i folata (vitamin B9) imaju izuzetno dobar balans, čak i među povrćem bogatim hranljivim materijama. Špargla je bogata anti-upalnim hranljivim materijama i obezbeđuje širok izbor antioksidativnih sastojaka uključujući vitamin C, beta-karoten, vitamin E, kao i minerale cink, mangan i selen.

Ovo povrće sadrži aminokiselinu asparagin, koja je važna za razvoj i funkciju mozga, pokazalo je istraživanje objavljeno 2013. godine u časopisu Neuron. Takođe sadrži hrom, mineral u tragovima koji pomaže insulinu da obavlja svoj posao transportujući glukozu. Takođe je posebno bogat glutationom, detoksikacionim jedinjenjem koje može pomoći uništavanju kancerogenih ćelija.

Špargle su izuzetno siromašne kalorijama, nemaju masti i imaju malo natrijuma. Mogu se jesti sirove ili kuvane; međutim, vreme kuvanja utiče na zdravstvene koristi.

Studija iz 2011. objavljena u časopisu Food Chemistri ispitala je blanširanje – kuvanje špargli kratko vreme u kipućoj vodi i uočila je značajnu razliku u zavisnosti od toga koliko je povrće kuvano. Što je duže vreme kuvanja bilo je manje hranljivih sastojaka. Vrh, srednji i donji deo stabljike imali su različitu osetljivost na vreme blanširanja, pri čemu vrh najbrže gubi hranljive materije. Autori studije stoga preporučuju blanširanje različitih segmenata u različito vreme.

spargla za zdravlje

Špargle protiv mokraćnih infekcija

Infekcije mokraćnog trakta su relativno česte u današnjoj populaciji. Uobičajeni simptomi uključuju: visoku temperaturu, upalu mokraćovoda, bol u karličnom području i peckanje tokom mokrenja.

Špargla se takođe kao lekovita biljka u orijentalnoj medicini jer ima antibakterijske kvalitete, pa smanjuje upalu mokraćnih puteva i pomaže jačanju imunološkog sistema.

Špargla se bori protiv bakterija

Otkriveno je da špargle inhibiraju različite bakterije u epruvetama, navodi se u studiji objavljenoj u aprilu 2008, izdanju “Afričkog časopisa za tradicionalnu, komplementarnu i alternativnu medicinu”. Ova studija je koristila ekstrakt etanola suvog praha korena špargle, a 18 sojeva bakterija testirano je i inhibirano ovim dodatkom. Dalje istraživanje na ljudima opravdano je da u potpunosti potvrdi antibakterijsko dejstvo ovog povrća.

Špargla jača imuni sistem

Zdrav imunološki sistem pomaže u borbi protiv infekcija, uključujući one koje utiču na mokraćovod. Prema rezultatima studije objavljenoj u martu 2011. u “Steroidima”, korenje špargle pomaže jačanju imunološkog sistema. Ovo je bio in vitro test, koji je koristio ekstrakt izolovan iz korena biljke. Autori su zaključili da su špargle moćan stimulans imunološkog sistema.

špargla za mokraćne kanale

Špargla smanjuje upalu

Biljna kombinacija špargle i peršuna pomaže u smanjenju upale mokraćnih puteva, posebno bubrega, zaključak je istraživanja objavljenog u martu 2008. godine “Istraživanja fitoterapije”. U ovoj studiji špargla je smanjila upalu bubrega i poboljšala njihovu funkciju. Autori ukazuju da špargla deluje smanjujući aktivnost slobodnih radikala koji učestvuju u upali i ćelijskom oštećenju.

Imajte na umu da špagle ne zamenjuju konvencionalno lečenje, propisano za infekcije mokraćnih puteva. One samo mogu biti dobar dodatak u borbi protiv urinarnih i drugih infekcija.


 

NAŠA PREPORUKA: Lekovito dejstvo crne zove

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter