Sladoled dijeta - da li radi i da li je dobra za vas

Verovali ili ne, postoji dijeta koja se naziva – sladoled dijeta, koja ima potencijal da vam pomogne da smršate, da smanji vaše PMS simptome, smanji rizik od raka debelog creva i snizi krvni pritisak.

Mnogi kada pomisle na sladoled, obično zamišljaju sebe na plaži kako po vrelom, letnjem danu sa uživanjem jedu svoju omiljenu poslasticu. Pošto je sladoled sladak, verovatno nikada niste smatrali da je mlečni desert sastavni deo zdrave ishrane.

Ice Cream Diet” je prvi put skovan kao naziv u istoimenoj knjizi Holli McCord još 2002. godine. McCord je registrovani dijetetičar i bivši urednik ishrane u časopisu Prevention. U knjizi, McCord podstiče ljude da svakodnevno jedu sladoled kao deo ishrane, sve dok istovremeno prate režim zdrave ishrane. Da budemo precizni, McCord savetuje konzumiranje 1.250 kalorija dnevno, uz sladoleda za konačnu sumu od 1.500 kalorija.

U decembru prošle godine, Javno zdravlje Engleske otkrilo je nove smernice koje savetuju Britance da unose od 1800 kalorija dnevno, za razliku od prethodno preporučenih količina od 2000 kalorija za žene i 2500 kalorija za muškarce.

Ako spalite više kalorija nego što uzimate, verovatnoća je da ćete izgubiti težinu.

sladoled dijeta

Da li je mudro izabrati sladoled dijetu?

McCord veruje da će uključivanje sladoleda u vašu ishranu učiniti da se osećate manje uskraćenim kada jedete manje količine hrane nego što je to uobičajeno. Dok se sladoled generalno može smatrati samo zadovoljstvom, studije su pokazale da postoje dokazane koristi od redovne ishrane.

U 2016. godini, studija koju su sproveli Brigham i Ženska bolnica i Medicinska škola Harvard zaključili su da povećana potrošnja mlečnih proizvoda može pomoći sredovečnim i starijim ženama da održe zdravu težinu.

Povrh toga, studija koju je 2005. godine sproveo Institutu za psihijatriju u Londonu, otkrila je da konzumiranje sladoleda može da vas usreći jer osvetljava zone zadovoljstva u mozgu.

dijeta sa sladoledom

Da li sladoled dijeta može da ima negativan uticaj po naše zdravlje?

Naravno, kao i svaka “slatka” dijeta i sladoled dijeta može ostaviti zdravstvene posledice.

Medicinski centar Univerziteta u Pitsburgu upozorio je da ako se religiozno prati hir dijeta može uzrokovati lošu kontrolu težine na duge staze, povećati rizik od razvoja hroničnih bolesti i naravno – može smanjiti vaše sportske sposobnosti.

Najvažnija stvar je da pratite uravnoteženu i zdravu ishranu, a sa druge strane istovremeno možete sebi dopustiti uživanje u sladoledu, samo u umerenim količinama i s vremena na vreme.


 

NAŠA PREPORUKA: Čokoladna dijeta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter