Sve što treba da znate na početku dijete sa sirovom hranom

Dijeta sa sirovom hranom je prisutna čak od 1800-ih ali je u poslednjih nekoliko godina postala toliko popularna da je probuila razne javne debate!

Pristalice dijete sa sirovom hranom smatraju da je konzumiranje uglavnom sirove hrane idealno za ljudsko zdravlje i ima mnoge prednosti, uključujući gubitak težine i bolje opšte zdravlje. Međutim, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da konzumiranje uglavnom sirove ishrane može dovesti do negativnih zdravstvenih posledica.

Šta je ishrana sa sirovom hranom?

Dijeta sa sirovom hranom, koja se često naziva sirovim veganstvom, sastoji se uglavnom ili potpuno od sirove i neprerađene hrane.

Hrana se smatra sirovom ako nikada nije bila zagrejana na 40° C. Takođe se ne sme pasterizovati, tretirati pesticidima ili na drugi način obrađivati. Umesto toga, dijeta dozvoljava nekoliko alternativnih metoda pripreme, kao što su blendiranje, dehidratacija i slično.

Ishrana od sirove hrane je obično na biljnoj bazi, a sastoji se uglavnom od voća, povrća, oraha i semena. Iako je većina sirove hrane potpuno biljna, neki ljudi konzumiraju i sirova jaja i mlečne proizvode. Manje se mogu uključiti i sirova riba i meso.

Pored toga, uzimanje suplemenata nije poželjno na ovom režimu. Zagovornici često tvrde da će vam dijeta dati sve potrebne hranjive nutrijente. Oni takođe veruju da je kuvana hrana štetna za ljudsko zdravlje jer uništava prirodne enzime u hrani, smanjuje sadržaj hranjivih materija i smanjuje “životnu snagu” za koju veruju da postoji u svim sirovim ili “živim” namirnicama.

Smatra se da će ovakva ishrana dovesti do: gubitka težine, poboljšanja vitalnosti, povećane energije, poboljšanja hroničnih bolesti itd.

sirova dijeta

Hrana koja se preporučuje:

Sveže voće.

Sve vrste sirovog povrća.

Sirovi orasi i semena.

Sirova zrna i mahunarke, proklijala ili natopljena.

Suvo voće i meso.

Mleko od orašastih plodova.

Hladno ceđena biljna ulja.

Fermentirane namirnice kao što su kimči i kiseli kupus.

Sirova jaja ili mlečni proizvodi, po želji.

Sirovo meso ili riba, po želji.

Hrana koju treba izbegavati:

Kuvano voće, povrće, meso i žitarice.

Sve što je pečeno.

Pečeni orasi i semena.

Rafinisana ulja.

Kuhinjska so.

Rafinisani šećeri i brašno.

Pasterizovani sokovi i mlečni proizvodi.

Kafa i čaj.

Alkohol.

Testenina.

Čips.

Ostala prerađena hrana i grickalice.

Da li je sirova hrana zdravija od kuvane hrane?

Pratioci ovakve ishrane smatraju da je konzumiranje sirove hrane idealno za ljudsko zdravlje. Međutim, kao i mnoga ostala uverenja koja stoje iza sirove hrane, ova ideja nije podržana naučnim istraživanjima.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih sirova dijeta zabranjuje kuvanje je uverenje da se na taj način uništavaju prirodni enzimi u hrani. Zagovornici ishrane veruju da su ovi enzimi vitalni za ljudsko zdravlje.

Visoka temperatura dovodi do toga da većina enzima denaturira, odnosno menja svoj oblik i gubi funkciju. Međutim, mnogi enzimi i onako denaturišu u kiselom okruženju želuca. Naše telo svakako već proizvodi sopstvene enzime za varenje i proizvodnju energije.

Zaista, kuvanje može smanjiti određene hranljive sastojke u hrani, posebno one rastvorljive u vodi kao što su neke vrste vitamina. S’ druge strane, kuvanje zapravo povećava dostupnost drugih hranljivih materija i antioksidanata, kao što su likopen i beta karoten.

Kuvanje pomaže u smanjenju nekih štetnih sastojaka u hrani. Na primer, žitarice i mahunarke smanjuju količinu lektina i fitinske kiseline. U velikim količinama, ove materije blokiraju varenje i apsorpciju minerala. To su takozvani – antinutrijenti. Takođe, treba naglasiti da kuvanje ubija i štetne bakterije koje se mogu naći u sirovoj hrani.

sirova dijeta hrana

Dobre strane:

Dijeta sa sirovom hranom ima neke pozitivne strane. Uglavnom je veoma bogata u svežem voću i povrću. Ona takođe uključuje i druge namirnice koje su bogate hranljivim materijama i vlaknima.

Po svojoj prirodi, ova ishrana ograničava unos namirnica za koje se zna da doprinose lošem zdravlju kao što su brza hrana i beli šećer.

Takođe, na ovoj dijeti skoro vam je zagarantovan gubitak težine jer je nisko kalorična. Ipak, uprkos tome, postoje i brojni nedostaci u ishrani sirovom hranom.

Negativni efekti

Kada se neko prebaci sa kuvane hrane na sirovu, njihov unos kalorija će se dramatično smanjiti. Neki ljudi možda neće moći da jedu dovoljno sirove hrane da bi zadovoljili svoje dnevne potrebe za kalorijama.

Pored toga, kuvanje povećava iskoristljivost hrane, olakšavajući vašem telu da dobije kalorije i hranljive materije iz njih. U nekim slučajevima, vaše telo dobija znatno manje kalorija iz hrane ako je sirova.

Kuvanje takođe povećava količinu određenih hranljivih materija i antioksidanata koje vaše telo apsorbuje.

Ova dijeta nije uravnotežena, što znači da ćete verovatno imati mali unos proteina i masti.

Takođe, moguće je da ćete imati manjak liposolubilnih vitamina.


 

NAŠA PREPORUKA: Hrono dijeta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter