Osvežavajući miks slatko-kiselog

Mozda se malo zna, ali kinoa je biljka bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Kinou možete koristiti u svakodnevnoj ishrani. 

Konzumiranjem kinoe spreči ćete mnoge bolesti kao što su: srčana oboljenja, regulisati krvni pritisak, popraviti gvožđe. Preporučuje se i dijabetičarima jer snižava nivo šećera u krvi i drži pod kontrolom.

Salata od kinoe, pomorandže i povrća spoj je slatko-kiselog ukusa i prava je vitaminska bomba za hladne zimske dane kada je svima nama potrebno više vitamina.

Takođe je odlčna i za vegeterijance i vegane ako se sprema od biljnog bujona jer pored vitamina, vlakana i aminokiselina sadrži i gvožđe i proteine koji im predstavljaju zamenu za meso.

Sastojci

  • 1 šolja kinoe
  • 2 šolje biljnog ili pilećeg bujona
  • 1 pomorandža
  • 150 gr paradajza
  • 1 mala crevena paprika
  • 1 crveni luk
  • 2 šargarepe

Sastojci (za preliv)

  • 2 kašike belog sirćeta
  • sok od pola limete
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 2 kašičice mlevenog vlašca
  • 1 kašičica bosiljka
  • so i biber
Salata od kinoe, pomrandže i povrća

Način pripreme

Isecite šargarepu na kolutove, stavite u bujon i skuvajte. Pazite da je ne prekuvate i nakon kuvanja izvadite je na tanjir.

Stavite kinou u činiju i isperite vodom. Prebacite u šerpu sa bujonom u kome se kuvala šargarepa i zagrejte do ključanja. Kuvajte 15 minuta ili dok tečnost ne ispari.

Za preliv pomešajte sirće i sok od limete, dodajte ulje i mutite. Ubacite bosiljak i vlašac pa začinite solju i biberom.

Kinou ohladite, ubacite pomorandžu, povrće i na kraju preliv. 


 

NAŠA PREPORUKA: Salata sa slatkim krompirom i đumbirom

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter