Osvežavajući miks slatko-kiselog
Mozda se malo zna, ali kinoa je biljka bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Kinou možete koristiti u svakodnevnoj ishrani.
Konzumiranjem kinoe spreči ćete mnoge bolesti kao što su: srčana oboljenja, regulisati krvni pritisak, popraviti gvožđe. Preporučuje se i dijabetičarima jer snižava nivo šećera u krvi i drži pod kontrolom.
Salata od kinoe, pomorandže i povrća spoj je slatko-kiselog ukusa i prava je vitaminska bomba za hladne zimske dane kada je svima nama potrebno više vitamina.
Takođe je odlčna i za vegeterijance i vegane ako se sprema od biljnog bujona jer pored vitamina, vlakana i aminokiselina sadrži i gvožđe i proteine koji im predstavljaju zamenu za meso.
Sastojci
- 1 šolja kinoe
- 2 šolje biljnog ili pilećeg bujona
- 1 pomorandža
- 150 gr paradajza
- 1 mala crevena paprika
- 1 crveni luk
- 2 šargarepe
Sastojci (za preliv)
- 2 kašike belog sirćeta
- sok od pola limete
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 2 kašičice mlevenog vlašca
- 1 kašičica bosiljka
- so i biber

Način pripreme
Isecite šargarepu na kolutove, stavite u bujon i skuvajte. Pazite da je ne prekuvate i nakon kuvanja izvadite je na tanjir.
Stavite kinou u činiju i isperite vodom. Prebacite u šerpu sa bujonom u kome se kuvala šargarepa i zagrejte do ključanja. Kuvajte 15 minuta ili dok tečnost ne ispari.
Za preliv pomešajte sirće i sok od limete, dodajte ulje i mutite. Ubacite bosiljak i vlašac pa začinite solju i biberom.
Kinou ohladite, ubacite pomorandžu, povrće i na kraju preliv.
NAŠA PREPORUKA: Salata sa slatkim krompirom i đumbirom
Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter