Uvek je pravo vreme za vitamine, minerale i omega 3 masne kiseline
Salata od kinoe i badema sa lososom je obrok koji vas neće ostaviti gladnim, a opet se nećete prejesti. Zato je ova salata prava mera za vaš stomak i pravi izbor kada se pitate sta za večeru.
Bademi obiluju vitaminom E koji je snažan antioksidand, smanjuju nivo “lošeg” holesterola i pomažu u održavanju dobre linije. Sadrže i kalcijum.
Što se kinoe tiče ona je bogata proteinima i aminokiselinama, prostim i skrobnim šećerima, gvožđem, magnezijumom, cinkom, kalcijumom i folnom kiselinom. Kako bi ste uneli vitamine i minerale iz kinoe dovoljno je da unesete količinu koja će se meriti jednom šoljom.
Losos je riba bogata omega 3 masnim kiselinama što je čini jako poželjnom za naš organizam. Naročito se preporučuje bebama i deci, pa možete ovaj recept pripremati za vaše najmlađe članove.
Sastojci
- 1 filet lososa
- 2 šolje mlade boranije
- 1 šolja kinoe
- 2 šolje biljnog ili pilećeg bujona
- 100 gr feta sira isečenog na kockice
- 1/2 šolje iseckanih, pečenih badema
- 150 gr čeri paradajza
- 1 mala crevena paprika
- 1 mala tikvica
- 2 praziluka
Sastojci (za preliv)
- 2 kašike belog sirćeta
- sok od pola limete
- 1/4 šolje plus 1 kašika maslinovog ulja
- 2 kašike mlevenog vlašca
- 1 kašika bosiljka
- so i biber

Način pripreme
Pre svega obarite boraniju. Stavite kinou u činiju i isperite vodom. Dodajte bujon i zagrejte. Kuvajte 15 minuta ili dok tečnost ne ispari. Ohladite pa ubacite bademe, fetu, povrće i preliv. Za to vreme na malo maslinovog ulja ispecite filet lososa.
Za preliv promešajte sirće i sok od limete, dodajte ulje i promešajte. Ubacite bosiljak i vlašac pa začinite solju i biberom.
Salatu prelijte pripremljenim prelivom i servirajte uz na tanjiru uz filet lososa.
NAŠA PREPORUKA: Začinjeni pileći takos
Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter