Savršen obrok bez mesa
Gotovo da je teško zamisliti savršen ručak bez mesa. U moru recepata postoje i oni veoma ukusni i zdravi koji u svom sastavu ne sadrže meso. Za sve one koji bi da odmore od mesa ili da isprobaju nešto novo ovaj recept je odličan izbor.
Recept za ovakav ručak može biti veoma ukusan obrok ako ga pripremite sa pravim sastojcima i na adekvatan način. Obzirom da u ovaj ručak ide plavi patlidzan, kus kus i feta sir u kombinaciji sa začinima, nepogrešivo možemo reći da je reč o pravim sastojcima i jednom fantastičnom obroku.
Sastojci (za kus kus)
- 250 gr kus kusa
- 250 ml vode
- 3 kašičice maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 3 kašike putera
Sastojci (za plavi patlidžan)
- 4 plava patlidžana srednje veličine
- 4 kašika maslinovig ulja
- 4 sveža paradajza
- sok od 1 limuna
- 6 čenova belog luka
- 200 gr feta sira
- 100 grama oraha
- 1 kašika bosiljka
- pola kašičice soli
- pola kašičice mešavine biljnog začina
- 1 kašičica bibera
- 2 crvena luka
- vezica svežeg peršuna

Način pripreme
Za pripremu kus kusa sipajte 250 ml vode, 3 kašičice maslinovog ulja i kašičicu soli i pustiti da provri. Kada je provrilo skloniti sa šporeta, dodati 250 gr kus kusa i mešati. Ostaviti dva minuta da nabubri. Dodati 3 kašike putera, pa vratiti na šporet i mešati još tri minuta na umerenoj temperaturi da se odvoje zrna.
Za pripremu plavog patlidžana isecite patlidžan uzduž na polovinu i napravite unakrsne rezove tako da ne isečete koru. Pomešajte 4 kašike maslinovog ulja, sok od jednog limuna, beli luk, so, mešavinu biljnog začina i biber. Promešajte i svaku polovinu dobro premažite ovom smesom.
Pecite dok patlidžan ne omekša u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
Kada je patlidžan pečen izvadite ga iz rerne. Na svaku polovnu patlidžana stavite skuvani kus kus, parče fera sira, bosiljak i pospite sitno iseckanim orasima.
Vratite u rerunu kako bi se feta sir istopio.
Kao prilog služiti salatu od paradajza, crvenog luka i svežeg peršuna.
NAŠA PREPORUKA: Ideja za brz i zdrav ručak
Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter