Spoj vazdušasto-kremastog u samo jednom zalogaju

Za ovu tortu vam nisu potrebne reči jer svi dobro znamo o kakvoj je torti reč, a reč je o kremastoj fantaziji koju ćete u moru drugih prepoznati i odabrati bez razmišljanja.

Mnogi je zovu i kraljicom, a ono što je sigurno je da se puslica torta veoma razlikuje od drugih torti. Ono što je upravo čini takvom je njena neodoljivo vazdušasto-hrskava kora koja se pri samom zalogaju topi u ustima.

Sastojci (za koru)

  • 10 belanaca
  • 400 gr šećera
  • 2 kašika sirćeta ili 4 kašike soka od limuna

Sastojci (za fil)

  • 10 žumanaca
  • 250 gr margarina
  • 250 gr mlevenih oraha ili pečenih lešnika
  • 200 gr šećera u prahu
  • 100 grama čokolade za kuvanje

Sastojci (za dekorisanje)

  • 300 gr šlag krema
  • 200 ml hladne vode
Puslica torta

Način pripreme

Uključite rerunu na 200 stepeni. Kada dostigne temperature smanjite na 150.

5 belanaca i 200 gr šećera umutite tako da se dobije čvrst šne koji kada okrenete posudu naopačke ne klizi. Na sredini mućenja dodajte 1 kašiku sirćeta ili 2 kašike limuna i nastavite sa mućenjem otprilike toliko koliko ste mutili pre dodavanja sirćeta (limuna). Postupak ponovite kako biste dobili još jednu koru.

Pleh pospite brašnom i malo nauljite pa sipajte smesu. U zagrejanoj rerni sušite kore oko 1 ipo sat. Probodite čačkalicom kako bi ste utvrdili da li je kora pečena (ako čačkalica ostane suva, kora je ispečena). Kore ne smeju biti mekane, već moraju biti hrskave i suve. Kada su kore gotove dobro ih ohladiti.

Za pripremu fila dobro umutiti žumanca i šećer. Kada su žumanca umućena, kuvati ih na pari uz neprestano mešanje sve dok se fil lepo ne zgusne. Zatim umutiti margarin koji ste prethodno držali na sobnoj temperaturi i dodati ga u fil. Sve to lepo umutiti mikserom. Na kraju dodati čokoladu koju ste prethodno istopili, mlevene orahe ili lešnike, još malo mutiti ili promešati varjačom i vaš fil je gotov.

Prvu koru premazati filom. Preko fila staviti drugu koru i pritisnuti. Za to vreme umutiti šlag i nafilovati tortu po želji.

Kada je torta gotova, odložiti je u frižider da prenoći. Zbog hrskavih kora, ovu tortu je neophodno seći nazubljenim nožem.


 

NAŠA PREPORUKA: Torta od smokvi i oraha

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter