Spoj vazdušasto-kremastog u samo jednom zalogaju
Za ovu tortu vam nisu potrebne reči jer svi dobro znamo o kakvoj je torti reč, a reč je o kremastoj fantaziji koju ćete u moru drugih prepoznati i odabrati bez razmišljanja.
Mnogi je zovu i kraljicom, a ono što je sigurno je da se puslica torta veoma razlikuje od drugih torti. Ono što je upravo čini takvom je njena neodoljivo vazdušasto-hrskava kora koja se pri samom zalogaju topi u ustima.
Sastojci (za koru)
- 10 belanaca
- 400 gr šećera
- 2 kašika sirćeta ili 4 kašike soka od limuna
Sastojci (za fil)
- 10 žumanaca
- 250 gr margarina
- 250 gr mlevenih oraha ili pečenih lešnika
- 200 gr šećera u prahu
- 100 grama čokolade za kuvanje
Sastojci (za dekorisanje)
- 300 gr šlag krema
- 200 ml hladne vode

Način pripreme
Uključite rerunu na 200 stepeni. Kada dostigne temperature smanjite na 150.
5 belanaca i 200 gr šećera umutite tako da se dobije čvrst šne koji kada okrenete posudu naopačke ne klizi. Na sredini mućenja dodajte 1 kašiku sirćeta ili 2 kašike limuna i nastavite sa mućenjem otprilike toliko koliko ste mutili pre dodavanja sirćeta (limuna). Postupak ponovite kako biste dobili još jednu koru.
Pleh pospite brašnom i malo nauljite pa sipajte smesu. U zagrejanoj rerni sušite kore oko 1 ipo sat. Probodite čačkalicom kako bi ste utvrdili da li je kora pečena (ako čačkalica ostane suva, kora je ispečena). Kore ne smeju biti mekane, već moraju biti hrskave i suve. Kada su kore gotove dobro ih ohladiti.
Za pripremu fila dobro umutiti žumanca i šećer. Kada su žumanca umućena, kuvati ih na pari uz neprestano mešanje sve dok se fil lepo ne zgusne. Zatim umutiti margarin koji ste prethodno držali na sobnoj temperaturi i dodati ga u fil. Sve to lepo umutiti mikserom. Na kraju dodati čokoladu koju ste prethodno istopili, mlevene orahe ili lešnike, još malo mutiti ili promešati varjačom i vaš fil je gotov.
Prvu koru premazati filom. Preko fila staviti drugu koru i pritisnuti. Za to vreme umutiti šlag i nafilovati tortu po želji.
Kada je torta gotova, odložiti je u frižider da prenoći. Zbog hrskavih kora, ovu tortu je neophodno seći nazubljenim nožem.
NAŠA PREPORUKA: Torta od smokvi i oraha
Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter