Danas za ručak izaberite sveže povrće

Punjene paprike su već dobro poznato jelo sa našeg podneblja. Bilo da su sveže ili suve, paprike punjene mesom ili samo povrćem i pirinčom su obrok koji već tradicionalno zauzima mesto na našim trpezama.

U izobilju svežeg povrća odaberite paprike, nafilujte ih sitno iseckanim povrćem, krčkajte, zapecite u rerni i jednim laganim ručkom nahranite vaš organizam vitaminima. Ovaj lagani obrok idealan je kao letnji ručak jer ćete baš u ovo godišnje doba naći svo potrebno povrće direktno iz baste.

Sastojci

  • 10 svežih zelenih paprika babura
  • 1 šolja pirinča
  • 2 crna luka
  • 2 veće šargarepe
  • 2 veća krompira
  • 1 veći paradajz
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašicica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 2 lista lovora
  • 1 šolja paradajza za kuvanje
  • 2,5 šolje vode
  • malo masti ili ulja
Punjene paprike povrćem

Način pripreme

Na malo ulja izdinstati sitno iseckan crni luk uz dodavanje vode po potrebi. Iseckati sitno na kockice šargarepu, krompir i paradajz i dodati crnom luku. Oprati pirinač, pa i njega dodati i naliti dve čase vode. Na kraju dodati so, biber, alevu papriku i sitno iseckan beli luk, promešati i ostaviti da se krčka na umerenoj teperaturi dok sva voda ne ispari.

Oprati paprike, skinuti im peteljke i izvaditi seme. Napuniti paprike filom, ali ne do vrha. Zatvoriti paprike isečenim paradajzom, poređati u šerpu tako da paprike stoje uspravno jedna do druge. Zatim naliti sokom od paradajza i polovinom šolje vode (ako vam je sos i suviše gust možete postepeno dodavati još vode do željene gustine). Dodati sitno iseckan beli luk i lovorov list.

Kuvati na umerenoj teperaturi oko 40 minuta. Na kraju ubaciti u zagrejanu rerunu (150 stepeni) i zapeći. Paziti da ne zagore.


 

NAŠA PREPORUKA: Paprike i jaja sa senfom

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter