Danas za ručak izaberite sveže povrće
Punjene paprike su već dobro poznato jelo sa našeg podneblja. Bilo da su sveže ili suve, paprike punjene mesom ili samo povrćem i pirinčom su obrok koji već tradicionalno zauzima mesto na našim trpezama.
U izobilju svežeg povrća odaberite paprike, nafilujte ih sitno iseckanim povrćem, krčkajte, zapecite u rerni i jednim laganim ručkom nahranite vaš organizam vitaminima. Ovaj lagani obrok idealan je kao letnji ručak jer ćete baš u ovo godišnje doba naći svo potrebno povrće direktno iz baste.
Sastojci
- 10 svežih zelenih paprika babura
- 1 šolja pirinča
- 2 crna luka
- 2 veće šargarepe
- 2 veća krompira
- 1 veći paradajz
- 3 čena belog luka
- 1 kašicica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica aleve paprike
- 2 lista lovora
- 1 šolja paradajza za kuvanje
- 2,5 šolje vode
- malo masti ili ulja

Način pripreme
Na malo ulja izdinstati sitno iseckan crni luk uz dodavanje vode po potrebi. Iseckati sitno na kockice šargarepu, krompir i paradajz i dodati crnom luku. Oprati pirinač, pa i njega dodati i naliti dve čase vode. Na kraju dodati so, biber, alevu papriku i sitno iseckan beli luk, promešati i ostaviti da se krčka na umerenoj teperaturi dok sva voda ne ispari.
Oprati paprike, skinuti im peteljke i izvaditi seme. Napuniti paprike filom, ali ne do vrha. Zatvoriti paprike isečenim paradajzom, poređati u šerpu tako da paprike stoje uspravno jedna do druge. Zatim naliti sokom od paradajza i polovinom šolje vode (ako vam je sos i suviše gust možete postepeno dodavati još vode do željene gustine). Dodati sitno iseckan beli luk i lovorov list.
Kuvati na umerenoj teperaturi oko 40 minuta. Na kraju ubaciti u zagrejanu rerunu (150 stepeni) i zapeći. Paziti da ne zagore.
NAŠA PREPORUKA: Paprike i jaja sa senfom
Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter