Promenite loše navike a ne izgovore

Izloženi smo brojnim informacijama u korist zdravlja. Neke informacije imaju smisla, a neke baš i ne. Opet, neretko nailaskom na prvi kamen spoticanja odustajemo i nastavljamo dalje sa svojim lošim navikama?

Ovi saveti će vam pomoći u savladavanju poteškoća:

1. Izbegnite stroge planove ishrane

Restriktivni planovi ishrane, neretko imaju kontra efekat. Pridžavajte se najvažnijeg pravila: umereno i raznovrsno.

2. Razmišljajte pozitivno

Ako razmišljate samo o onome što ne smete da jedete, šanse za uspeh su male. Dozvolite sebi: umereno uživanje u “zabranjenim namirnicama”.

3. Pratite pravila i tokom putovanja

Kada se spremamo za putovanje poslednja stvar o kojoj ćemo razmišljati je hrana. Obično tokom putovanja završimo sa grickalicama, slatkišima i svim onim namirnicama koje generalno izbegavamo, a potom vraćanje u svakodnevni kolosek bude veoma težak. Sledeći put budite spremni i ne dozvolite iskakanje. Ponesite vodu sa sobom, čak 60% našeg tela je voda. Pripremite užinu, sveže i orašasto voće, sendvič, a zaobidjite prejedanje i kupovinu proizvoda koje izbegavate. Naspavajte se jer kada ne spavamo dovoljno, nesvesno više “grickamo”.

zdrava ishrana

4. Jedite hranu najpribližniju svom izvornom obliku

Biranjem višestruko preradjene hrane neminovno se unosi više masti, soli i šećera. Namirnice koje su najpribližnije svom izvornom obliku su hranljivo punovredne namirnice. Pripremanjem obroka sa ovim namirnicama držimo kontrolu nad pojedinim dodacima koji mogu imati štetni uticaj na naše zdravlje.

5. Slušajte svoje telo

Ne postoji osoba koja može reći šta je to što vašem telu treba. Ostavite svoje emocije i mišljenje drugih te dozvolite svome telu da kaže šta je to što mu je potrebno.

6. Pronadjite svoj način

Svako telo je drugačije, kao i same ličnosti. Zato je važno da svako pronadje svoj način da unapredi svoje zdravlje. Ono što funkcioniše kod jedne osobe, ne mora kod i druge.

7. Budite strpljivi

Popraviti zdravlje ili smanjiti kilograme ne može se desiti u jednom trenu. Budite realni i dajte sebi dovoljno vremena da popravite narušeno.

zdrav obrok ručak

8. Budite svesni svojih mogućnosti

Nije potrebno da budete izvrstan kuvar da biste mogli da pripremate zdrav, a ukusan obrok. Obezbedite kuhinju namirnicama koje je lako uklopiti u obrok: sveže i zamrznuto voće i povrće, jaja, sir, isečeno nemasno meso, konzerve tunjevine i sardine. Pridržavajte se pravila: jednostavno i zdravo.

Autor:

Dijana Radetić

nutricionista-dijetetičar


 

NAŠA PREPORUKA: Da li je soja stvarno loša za vas

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter