Napravite ova prolećna jela i osvežite vaš jelovnik
Proleće je godišnje doba koje nam nudi mnogo svežeg povrća, pa s toga i vitamina ima na pretek.
Prolećna jela su raznovrsna, a neka od neobičnijih su i ražnjići od junetine i ananasa koji se spremaju brzo i lako. Drugi recept je nešto zahtevniji jer je u pitanju meso koje se kuva dugo i na niskoj temperaturi. I ako se radi o dva različita recepta, zajedničko im je to što imaju neodoljivo savršen ukus.
Sastojci (za ražnjiće od ananasa i junetine)
- 1/2 šolje soja sosa
- 3 kašike meda
- 2 kašike sirćeta
- 1 ipo kašika belog luka u prahu
- 1 ipo kašičica đumbira
- 3/4 šolje ulja
- 2 kg junetine bez kosti isečene na kockice veličine 2,5 cm
- 1 konzerva ananasa
- 3 crvene paprike iseckane na komade od 2,5 cm
- 8 ražnjića
Način pripreme
U veliku plastičnu kesu za hranu stavite meso, soja sos, med, sirće. đumbir, beli luk, ulje i ostavite da se marinira u toku noći.
Ocedite meso i nabodite naizmenično komadiće mesa, paprike i ananasa na ražnjić. Pecite na roštilju 16 do 18 minuta.
Dovoljno za 8 osoba.

Sastojci (za meso kuvano dugo i na niskoj temperaturi)
- 2 kg junetine
- 2 kašike biljnog ulja
- ljuta paprika i kim
- 1 šolja vode
- 1 konzerva sosa od paradajza
- 2 šolje seckanog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašičice braon šećera
- 1/2 kašičice suve slačice
- 1/4 šolje soka od limuna
- 1/4 šolje sirćeta
- 1/4 šolje kečapa
- 1 kašika Vorčester sosa
Način pripreme
Ispecite meso ili na roštilju ili u rerni. Stavite malo kima i ljute paprike. Dodajte sos od paradajza, vodu, crni i beli luk. Poklopite i ostavite da se kuva 2 do 2 ipo sata. Dodajte preostale sastojke, poklopite i nastavite da kuvate još 1 ipo sat.
Ako je potrebno dodajte još vode. Izvadite meso i uklonite višak masnoće. Količina je dovoljna za 5 do 7 osoba.
NAŠA PREPORUKA: Odrezak od junetine
Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter