Napravite ova prolećna jela i osvežite vaš jelovnik

Proleće je godišnje doba koje nam nudi mnogo svežeg povrća, pa s toga i vitamina ima na pretek.

Prolećna jela su raznovrsna, a neka od neobičnijih su i ražnjići od junetine i ananasa koji se spremaju brzo i lako. Drugi recept je nešto zahtevniji jer je u pitanju meso koje se kuva dugo i na niskoj temperaturi. I ako se radi o dva različita recepta, zajedničko im je to što imaju neodoljivo savršen ukus.

Sastojci (za ražnjiće od ananasa i junetine)

  • 1/2 šolje soja sosa
  • 3 kašike meda
  • 2 kašike sirćeta
  • 1 ipo kašika belog luka u prahu
  • 1 ipo kašičica đumbira
  • 3/4 šolje ulja
  • 2 kg junetine bez kosti isečene na kockice veličine 2,5 cm
  • 1 konzerva ananasa
  • 3 crvene paprike iseckane na komade od 2,5 cm
  • 8 ražnjića

 Način pripreme

U veliku plastičnu kesu za hranu stavite meso, soja sos, med, sirće. đumbir, beli luk, ulje i ostavite da se marinira u toku noći.

Ocedite meso i nabodite naizmenično komadiće mesa, paprike i ananasa na ražnjić. Pecite na roštilju 16 do 18 minuta.

Dovoljno za  8 osoba.

Prolećna jela

Sastojci (za meso kuvano dugo i na niskoj temperaturi)

  • 2 kg junetine
  • 2 kašike biljnog ulja
  • ljuta paprika i kim
  • 1 šolja vode
  • 1 konzerva sosa od paradajza
  • 2 šolje seckanog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašičice braon šećera
  • 1/2 kašičice suve slačice
  • 1/4 šolje soka od limuna
  • 1/4 šolje sirćeta
  • 1/4 šolje kečapa
  • 1 kašika Vorčester sosa

Način pripreme

Ispecite meso ili na roštilju ili u rerni. Stavite malo kima i ljute paprike. Dodajte sos od paradajza, vodu, crni i beli luk. Poklopite i ostavite da se kuva 2 do 2 ipo sata. Dodajte preostale sastojke, poklopite i nastavite da kuvate još 1 ipo sat.

Ako je potrebno dodajte još vode. Izvadite meso i uklonite višak masnoće. Količina je dovoljna za 5 do 7 osoba.


 

NAŠA PREPORUKA: Odrezak od junetine

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter