Ugrejte se uz potaž čorbu od povrća

Gotovo uvek je pravo vreme za ukusnu potaž čorbu, a pogotovo tokom zimskih dana!

Za razliku od klasničnih supa, potaž je kremast i daje bolji osećaj sitosti što naravno ima i svoje prednosti, pogotovo ukoliko želite da stanete na put gojenju tokom prazničnih dana koji su poznati po kaloričnoj trpezi.

Sastojci

  • 1-1/4 šolje crnog pasulja koji je stajao preko noći u vodi da nabubri
  • 1 kašičica soli
  • 1 list lovora
  • 1 kašičica suvog origana
  • 450 gr paradajza
  • 2 ljute papričice
  • 450 gr bundeve
  • 2 šolje zrna kukuruza
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1/2 kašičice mlevenog korijandera
  • 2 kašika biljnog ulja
  • 2 crna luka iseckana na male kockice
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike mlevene ljute paprike
  • 200 gr iseckane boranije
  • 100 gr rendanog sira
  • 200 gr graška
  • 1/2 vezice seckanog peršuna
  • celi listići peršuna za ukrašavanje
potaž od povrča

Način pripreme

Kuvajte pasulj 1 do 2 sata slanijoj vodi sa origanom i lovorovim listom. Sklonite sa vatre dok je još uvek mekan ali neraspadnut. Iscedite pasulj ali sačuvajte tečnost. Iseckajte i pripremite ostalo povrće.

Na zagrejanom ulju propržite crni i beli luk, mlevenu ljutu papriku, kim i korijandar. Dodajte malo tečnosti iz kuvanog pasulja. Ubacite bundevu, grašak, kukuruz, boraniju, ljutu papriku i kuvavani pasulj.

Kuvajte  15 do 20 minuta dok se povrće ne raskuva. Višak tečnosti izvadite, a zatim štapnim mikserom usitnite povrće. Ukoliko je čorba previše gusta, polako dodajte tečnost koju ste prethodno izvadili kako biste dobili željenu gustinu. So ili biber po potrebi dodavati, ubacite po želji peršun, rendani sir ili pavlaku. Ukrasite celim listićima nane. Servirajte sa kukuruznim hlebom ili tortiljama.


 

NAŠA PREPORUKA: Tradicionalna škotska čorba

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter