Pivo dijeta: dobra ili loša ideja?

Možete li biti monah?  Šta ako je to značilo piti samo pivo za vreme verskog praznika? Neki ljudi odustaju od slatkiša i alkohola, dok drugi strogo poste ali ljubav jednog čoveka prema pivu i istoriji, donela je nešto potpuno jedinstveno – pivo dijetu.

Na blogu – Diary of a Part-Time Monk, J. Vilson objašnjava da su nemački monasi Paulaner iz 15. veka popularizovali Dopplebock stil piva. Pored toga tokom posta, monasi su su pili ovo pivo uglavnom iz domaće kuhinje. U to vreme voda je često bila neispravna za piće i većina vode je bila kuvana za pivo.

Sve u svemu Vilson je na početku ove priče težio 72 kg i za 4 dana izgubio je 5 kg.

On pije svaki dan po četiri piva od 350 ml koje u sebi sadrže oko 290 kalorija. Pivo je domaće, nerafinisano, nije filtrirano i tamne je boje. Ovakve vrste piva često se nazivaju i “tečni hleb”. Pored piva Vilson pije i vodu ali ne unosi čvrstu hranu. Radnim danima pije četiri ovakva piva, vikendom po pet. Dijeta traje 46 dana, koliko je nekada trajao i taj post koji su monasi sporovdili za vreme verskog praznika.

pivo dijeta

Budite obazrivi 

Pre nego što pokušate sa ovom režimom budite svesni da ni jedan lekar ili razumno ljudsko biće ne bi preporučili da to učinite. Možda ćete želeti da znate da li je Vilson iskusio glavobolje, gubitak energije i otečen jezik.

Posle dve nedelje razvio je hiperkalijemiju ili povišen kalijum u krvi, što je potencijalno opasno za srce, i povećao se nivo kreatina, što je pokazalo da njegovo telo sagoreva proteine.

Ipak, on je i dalje na svojoj ishrani i možete pratiti njegov blog za poslednju polovinu eksperimenta. Trenutno on teži 65 kg.

dijeta sa pivom

Presuda: Nije dobra ideja

Na kraju, Vilsonova ishrana nije ništa drugo do veoma nisko-kalorijska dijeta za muškarce. Dijeta sa manje od 1200 kalorija dnevno bi uzrokovala da većina muškaraca izgubi težinu. Pored toga, Vilson nije nameravao da koristi dijetu za mršavljenje, već da isproba monaški način života i poveća svoju svest i duhovnost.

Zato preskočite pivo i pokušajte sa zdravom ishranom, uz neku fizičku aktivnost, a za više duhovnosti u životu probajte jogu, molitvu, meditaciju, ili što je vašem srcu drago.


 

NAŠA PREPORUKA: Mesečeva dijeta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter