Napravite sami domaći pileći bujon

Osnova svake dobre supe je dobar temeljac (bujon). Kada naučite kako da ga pravite možete ga koristiti u najrazličitijim supama. Pored toga što predstavlja bazu svake supe, može se koristiti i kao dodatak za pripremu čorbi, potaža, soseva, pasti, rižota i mnogih drugih jela.

Pileći bujon će dati vašem jelu poseban ukus. Bilo šta da pravite ako dodate domaći pileći bujon vaše jelo će biti mnogo ukusnije. Recept za ovaj bujon pored osnovnih sastojaka sadrži i začine koji su za neke možda ne tako popularni, a to su: žalfija, ruzmarin i timijan. Oni će svakako dati finu notu vašem bujonu. Ali, ukoliko se držite tradicionalnog načina pripreme i ne volite da eksperimentišete sa začinima i aromama jednostavno ih izostavite sa vašeg spiska.

Sastojci

  • 1 jedno celo pile od oko 1,5 kg
  • 8 šolji vode
  • 2 šargarepe isečene na kockice
  • 2 stabljike celera isečene na kockice
  • 1 crni luk srednje veličine
  • 2 čena belog luka
  • 2 lovorova lista
  • 1 do 2 grančice žalfije
  • 2 grančice ruzmarina
  • 2 grančice timijana
  • 2 kašičice soli
Pileći bujon

Način pripreme

Isecite piletinu na komade. Stavite piletinu i ostale sastojke u veliki lonac i pustite da provri. Smanjite temperaturu i ostavite da se krčka 3 sata. Izvadite piletinu i stavite u činiju da se hladi. Procedite supu kroz cediljku i ohladite je. Kada se piletina ohladi, odvojte je od kostiju, skinite kožicu i upotrebite za neko drugo jelo. Uklonite masnoću sa supe, ohladite je i zamrznite ili odmah koristite. Zamrznut bujon može da stoji u zamrzivaču 2 do 3 meseca.


 

NAŠA PREPORUKA: Supa od crnog luka

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter