Mekana i sočna pastrmka sa ukusom Francuske
Pastrmka u Grenoble sosu može biti vaš idealan nedeljni ručak. Grenoble je klasičan francuski sos koji se pravi od butera, limuna i kapara. Brzo i lako se spremi, a daje izvanredan ukus filetima pastrmke.
Na filetima se zadržava koža, koja ako je dobro ispečena, bude hrskava dok meso ostaje sočno i mekano. Dve stvari su bitne, da se ukloni sav višak vode sa ribe i da se prži sa kožom okrenutom na dole dok se potpuno ne karamelizuje.
Satojci
- so
- beli biber
- 300 gr fileta pastrmke sa kožom
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika butera
- 1/2 limuna isečena na kriške
- 1 kašika soka od limuna
- 1/2 kašike kapara
- 2 kašike seckanog peršuna

Način pripreme
Prvo tupim nožem odstranite višak vode tako što ćete zagrebati njime po mesu i osušiti ga papirnim ubrusom. Zatim ćete začiniti ribu solju i biberom i ostaviti da odstoji 15 minuta.
Zagrejte maslinovo ulje, stavite filete na tiganj okrenute kožom na dole. Pržite ih dok ne poprime braon boju i ne pomerajte dok kožica ne postane hrskava. Okrenite onda filet, smanjite temperaturu i nastavite da pržite još minut ili dva. Izvadite iz tiganja i ostavite na tanjiru.
Tiganj vratite na ringlu, stavite buter i zagrejte ga, ali ne sme mnogo da potamni. Pomerite sa vatre i dodajte sok i komade limuna. Vratite ponovo, mešajte i dodajte kapare i peršun. Sipajte sos preko ribe.
Uz ribu možete poslužiti bilo koje bareno ili grilovano povrće i pire od bundeve.
NAŠA PREPORUKA: Fileti ribe sa prelivom od balzamiko sirćeta
Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter