Pastirska pita na istočnjački način

Pastirska pita je tradicionalno englesko jelo, definitivno jedno od poznatijih kada je Engleska u pitanju. Englezi je prave uglavnom od jagnjećeg, ali se može praviti i od drugih vrsta mesa.

Budući da se za nju zna širom sveta, mnoge zemlje su usvojile ovaj recept, te se ova pita pravi svuda u istom ili izmenjenom obliku.

Pastirska pita na istočnjački način je nešto što ne smete propustiti. Sastojci kao što su čili i pileći bujon u kombinaciji sa ostalim sastojcima pite daju izuzetan ukus.

Sastojci

  • 500 gr mlevenog mesa
  • 1 ipo kg krompira
  • 3 do 4 kašike kečapa
  • 2 do 3 kašike Vorčester sosa
  • 3 crna luka srednje veličine
  • 6 čenova belog luka
  • 3 do 4 šolje mešavine povrća (grašak, kukuruz, šargarepa)
  • 4 do 6 kašika mleka
  • 4 do 6 kašika butera
  • 2 kocke za supu od piletine
  • 4 do 5 ljutih papričica
  • 250 gr iseckanih šampinjona
  • 250 gr rendanog sira
  • nekoliko listića slanine
  • so i biber
Pastirska pita

Način pripreme

Izdinstajte meso i luk. Kada je meso u pitanju možete koristiti bilo koje (jagnjeće, svinjsko, juneće, ćureće, pileće).

Zatim dodajte Vorčester sos, kockice supe, kečap, povrće, pečurke, sitno iseckane ljute papričice, so i biber.

Skuvajte krompir i napravite pire. Dodajte mleko i buter, so i biber.

Stavite meso u činiju za pečenje.

Odozgo stavite krompir pire, a preko toga listiće slanine.

Pospite rendanim sirom.

Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 210 stepeni od 30 do 40 minuta.


 

NAŠA PREPORUKA: Švedske ćufte

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter