Preko 3000 godina u službi zdravlja i jačanja celokupnog organizma!

Đumbir je član biljne porodice koja uključuje kardamom i kurkumu. Njegova aroma je posledica prisustva ketona, posebno gingerola, koji je glavni sastojak đumbira.

Ovaj začin datira više od 3000 godina i potiče od sanskritske reči srngaveram, što znači “koren roga”. Na grčkom se zvao ziggiberis, a na latinskom zinziberi. Zanimljivo je da đumbir ne raste u divljini i njegovo stvarno poreklo je nepoznato.

Smatra se da su Indijci i Kinezi proizveli đumbir kao koren, pre više od 5000 godina, za lečenje mnogih bolesti. Danas je Indija jedan od najveći proizvođač.

Đumbir se koristi u mnogobrojnim oblicima, uključujući svež, sušen, konzervisan, kristaliziran, kandiran i u prahu ili mleven. Ukus je pomalo papren (ljut) i blago slatkast, sa jakom intezivnom aromom.

Koncentracija esencijalnih ulja se povećava kako starost đumbira odmiče. Ako je ekstrakcija ulja glavna svrha uzgoja, tada se đumbir može vaditi iz zemlje tek posle 9 meseci ili duže.

Đumbir se najčešće kiseli u sirćetu, što sirćetu daje ružičastu boju. Kiseli đumbir je popularan kod spremanja sušija.

Đumbir u prahu ili mleveni se često nalazi u mešavinama začina za kolače i kari. Kandirani ili kristalizirani đumbir kuva se u šećernom sirupu. Đumbir u svežem stanju je najbolji kada ima pet meseci i kada još nije zreo jer ima veoma tanku kožu i blagi ukus.

djumbir lekovitost ishrana

Zdravstvene prednosti đumbira

Đumbir smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska, multiple skleroze, moždanog udara i srčanih bolesti.

Đumbir pomaže u sprečavanju gastritisa, kolika, čira na želucu, bolesti pankreasa ili dijabetesa.

Đumbir pomaže kod gubitka kilograma i ima umirujuće dejstvo na stomak.

Podržava borbu protiv artritisa i osteoporoze.

Đumbir štiti mišiće i sprečava grčeve.

Pomaže protiv mučnine i bolesti kretanja (kinetoza).

Lek protiv mamurluka.

Pomaže protiv afti na ustima.

Pospešuje zaceljivanje rana.

Američka administracija za hranu i lekove (FDA) đumbir prepoznaje kao aditiv za hranu koji je “opšte priznat kao bezbedan”.

djumbir

Kako koristiti đumbir?

Poznavanje svih ovih zdravstvenih koristi đumbira je sjajno ali kako možete lako dodati đumbir u svoju svakodnevnu rutinu? Đumbir je prilično jak začin, pa možda nećete uživati u njegovom ukusu. Srećom, postoji mnogo opcija, evo nekih…

Sveži koren đumbira

Možete ga narezati i natopiti u vrućoj vodi za čaj, iseći ga u posudu sa sokom, dodati u smoothie ili čak uzeti krišku i isisati.

Mleveni đumbir

Mleveni đumbir može se koristiti na sličan način kao i sveži đumbir. Može se preliti sa toplom vodom za čaj ili dodati omiljenim receptima. Đumbir u prahu je takođe sjajan dodatak pečenoj hrani.

Kapsule đumbira

Ovo je najlakši način da uvedete đumbir u svoju ishranu – posebno ako niste ljubitelj njegovog ukusa!

Čaj od đumbira

Možete napraviti čaj od svežeg ili mlevenog đumbira, takođe možete kupiti čajne vrećice ekstrakta đumbira u prodavnici.

Ulje đumbira

Može se uzimati interno ili utrljavati lokalno protiv bolova. Eterično ulje đumbira ima umirujuća svojstva i često se koristi kao masažno ulje.

Đumbir je zaista svestrana biljka koja zaslužuje vašu pažnju i mesto na vašoj trpezi jer jedino što možete očekivati su ukusni i uzbudljivi obroci sa mnogobrojnim zdravstvenim koristima.


 

NAŠA PREPORUKA: Najbolja hrana za vaš mozak

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter