Aloja vera kao super-lek za svakoga

Postoji više od 300 vrsta biljke aloje ali Aloe barbadensis je najpoznatija i najcenjenija u svetu zdravlja i lepote, zbog svojih lekovitih svojstava.

Ova biljka prirodno raste u suvim, tropskim klimama u Africi, Aziji, Evropi i južnim i zapadnim delovima Sjedinjenih Država. Pre mnogo vekova, ljudi su shvatili da biljka ima više da ponudi, od same lepote. Gel i sok koji se nalaze unutar aloje postali su popularni biljni lekovi koji su se koristili kako bi se pomogli u lečenju od problema sa kožom do probavnih tegoba.

Aloja vera je poznata po svojim lekovitim svojstvima najmanje 6000 godina. Biljka je bila poznata po tome što je bila “biljka besmrtnosti” i egipatskim faraonima je stavljana kao pogrebni dar.

Biljka aloje vere visoka je oko jedan ili dva metra sa bodljikavim i gorkim lišćem, koji deluju kao odbrana da životinja i insekta. Listovi sadrže gusti prozirni gel, takođe izuzetno gorak, a poznat je širom sveta po svojim neverovatnim lekovitim svojstvima. Ovaj prozirni gel sastoji se od oko 96% vode, nekih organskih i neorganskih jedinjenja, tipa proteina koji sadrži 18 do 20 aminokiselina koje se nalaze u telu i konačno, vitamin A, B, C i E.

Drugi deo biljke aloje vere koji se koristi je sok, tečnost žute boje zalepljena na kožu biljke. Kada se osuši pretvara se u prah i često se koristi kao laksativ.

Jedan od najvažnijih elemenata koji se nalazi u gelu aloje vere je složen ugljeni hidrat poznat kao acemannan. Omogućava hranjivim materijama da dođu do ćelija, a istovremeno podstiče ćelije da izluče toksične materije.

Aiurveda, kineska biljna medicina i britanska biljna medicina zagovaraju upotrebu aloje vere kao lekovite biljke (koja se unosi oralno).

Ovih dana ova neobična biljka iza sebe ima čitavu industriju. Njeni sokovi se koriste u kozmetici i proizvodima za ličnu negu kao što su hidratantne kreme, sapuni, kreme za brijanje i losion za sunčanje.

Aloja vera je takođe dostupna u obliku dodatka, za koje se govori da nude razne koristi za kožu i probavni sistem.

aloja vera

Koje su potencijalne zdravstvene koristi aloje vere?

Pomoć za digestivni sistem

Aloja sadrži aloin, koji daje aloji njena laksativna svojstva i može pomoći u lečenju opstipacije. Ublažavanje gorušica i ostalih simptoma gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), uključujući i podrigivanje, nadimanje i povraćanje.

Koža

Lečenje kožnih bolesti, kao što su psorijaza, akne. Gel ima umirujuće dejstvo na kožu i dokazano je da pomažu u smanjenju svraba i upale.

Nega posle izlaganja Suncu i UV zračenju

Aloja gel donosi olakšanje i smiruje opekotine od Sunca. Daje osećaj hlađenja i ubrzava zaceljivanje rana i opekotina.

Smanjuje visok šećer u krvi

Konzumiranje dve kašike soka aloje vere na dan, tokom dve nedelje, pomoglo je da se snizi nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Nivo triglicerida kod učesnika studije takođe je poboljšan, što je velika stvar za one koji imaju dijabetes jer su pod povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti.

aloe vera

Leči menstrualne tegobe

Ekstrakt aloje vere pokazao se kao odličan stimulans materice, a jedenje aloe vere ili pijenje njenog soka vrlo je korisno tokom bolne menstruacije.

Sprečava oksidativni stres

Aloje vera gel je bogat vitaminima poput vitamina B12, B1, B2, B6, i vitamina A, E, C, niacina i folne kiseline. Ovi vitamini su potrebni za pravilno funkcionisanje ljudskog tela. Odbrambeni sistem tela se na taj način održava netaknutim ako redovno pijete sok od aloje.

Poboljšava kardiovaskularnu funkciju

Ekstrakt aloje vere ubrzava snabdevanje krvlju i istovremeno je pročišćava. Ubrzava isporuku kiseonika do organa u telu i na taj način povećava njihovu funkciju. Studija iz 2011. godine pokazuje da gel aloje vere takođe može sprečiti miokardni oksidativni stres.

Leči bolesti desni

Bolesti zuba i desni mogu se izlečiti aloja verom. Ovaj prirodni lek možete isprobati i kod kuće, stavite malo praha aloje vere na četkicu za zube, a zatim normalno četkajte. Aloje vera prah će umiriti vaše desni i izlečiti bilo kakvu infekciju.


 

NAŠA PREPORUKA: Koliko nam je vode zaista potrebno svakog dana

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter