Kombinacija belog luka i meda kao super moćni pripodni lek

Med se kao prirodni lek koristio od davnina jer ima hranljiva i lekovita svojstva što ga čini savršenim prirodnim lekom, a za beli luk i njegove blagodeti su još znali stari rimljani!

U medu su prisutni antioksidanti i enzimi kao i mnogi minerala i vitamina kao što su magnezijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, cink, kalijum, vitamin B6, niacin, tiamin itd. Med je antioksidans ali ima i snažan antibakterijski i antimikrobni učinak. Može se koristiti za povećanje energije, jačanje imunog sistema, za smanjenje alergija, za ublažavanje kašlja i gušobolje, za borbu protiv infekcija.

Beli luk se od davnina koristi kao lek. Rimljani su ga koristili za probavne smetnje i bolesti zglobova, dok su ga Kinezi koristili za bolju probavu i respiratorne poremećaje. Beli luk sadrži velike količine mangana, kalcijuma, fosfora, selena, vitamina B6 i vitamina C. Može se koristiti za snižavanje krvnog pritiska, poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sistema, snižavanje ukupnog holesterola, bolji metabolizam gvožđa. Vitalni sastojak koji je odgovoran za magična svojstva belog luka je alicin, koji ima antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva. Ovo jedinjenje je aktivno samo kada je beli luk u sirovom stanju.

Kombinacija meda i belog luka omekšava jak ukus belog luka, pa se može jesti u većim količinama.

med i beli luk

Neke od zdravstvenih koristi belog luka

Eliminiše toksine.
Snižava krvni pritisak.
Leči gljivične infekcije.
Sprečava srčani udar.
Leči dijareju putnika.
Koristi se za lečenje gljivičnih infekcija.
Poboljšava nivo krvnog pritiska.
Jača imunitet.
Lečite osetljivost zuba.
Ublažava simptome groznice i prehlade.
Sprečavanje razvoja ateroskleroze.

Što se tiče meda, da biste iskoristili njegove zdravstvene prednosti morate pronaći med koji je sirov, nerafinisan i organski.

luk i beli med

Evo nekoliko zdravstvenih koristi meda

Umiruje kašalj.
Leči otvorene rane.
Umiruje stomak.
Jača energiju u telu.
Poboljšava san.
Smanjuje hipertenziju.

Koristite ovaj recept da biste ojačali imunitet i postigli optimalno zdravlje.

Sastojci

  • 12-13 čenova belog luka
  • Jedna šolja meda (otprilike 300 g)
  • Mala tegla sa čvrstim poklopcem

Proces

Oljuštite beli luk i stavite u teglu. Polako sipajte šolju meda u teglu. Kašikom uklonite mehuriće sa vazduhom, ako ih ima. Pazite da čenovi belog luka budu potpuno potopljeni u med. Ostavite u tegli malo mesta (bar dva prsta praznine jer dolazi do procesa fermentacije). Dobro zatvorite poklopac i ostavite nekoliko dana smešu na sobnoj temperaturi.

Med je inače dobar antimikrobni agens i konzervans, tako da sigurno neće doći do kvarenja. Posle nekoliko dana otvorite teglu i svaki dan na prazan stomak pojedite po čen luka sa kašičicom meda. Ova smeša može trajati mesecima, a vaš imunitet će ostati snažan čak i u hladnim mesecima i za vreme epidemije gripa.


 

NAŠA PREPORUKA: Da li je sirova hrana zdravija od kuvane

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter