Sedam izvanrednih načina za pripremu pirinča
Pre upotrebe pirinač mora dobro da se opere. Najbolje je da se stavi u cediljku pa u vodu. Pirinač dobro istrljajte prstima pa isperite tako što ćete nekoliko puta promeniti vodu dok ne postane bistra. Zatim ocedite vodu.
Pirinač je najbolje kuvati na pari. Ako ga kuvate u mnogo vode izgubiće onaj i onako mali procenat azota. Potrebno mu je mnogo manje vremena da se skuva nego ostalim žitaricama.
Poput drugih suvih žitarica i semenki, pirinač narasta prilikom kuvanja i povećava svoju zapreminu nekoliko puta. Kod kuvanog pirinča, svako zrno mora da bude zasebno ali ipak mekano.
Pirinač na pari
Potopite šolju pirinča i jednu ipo šolju vode, neka stoji sat vremena pa dodajte šolju mleka. Prebacite u činiju koja je pogodna za stavljanje na sto i stavite iznad pare nekih sat vremena. Povremeno promešajte viljuškom.
Bareni pirinač (japanska metoda)
Pažljivo operite pirinač i ostavite ga potopljenog u vodi preko noći. Ujutru ga procedite i stavite da se kuva u istoj količini vrele vode, što znači koliko pirinča toliko i vode. Pirinač promešajte pa stavite poklopac koji ne treba pomerati tokom kuvanja.
Kada voda gotovo sasvim uvri, što ćete videti prema maloj količini pare koja izlazi ispod poklopca, a za šta će biti potrebno osam do deset minuta, pomerite šerpu dalje od visoke temperature i ostavite da bubri i suši se dvadesetak minuta.
Ako barite pirinač na uobičajeni način, onda je potrebna dvostruka količina vode u odnosu na pirinač. Treba ga bariti kratko dok ne postane mekan onda ga procediti i staviti u mlaku rernu da se osuši.

Pirinač sa sosom od smokvi
Obarite pirinač na pari kako je prethodno opisano i kada bude gotovo prelijte ga sosom od smokvi i dodajte dosta pavlake. Ovakvom pirinču nije potreban šećer ili neki preliv i može da bude poslužen za doručak.
Pirinač sa pomorandžom
Operite pirinač i obarite ga na pari. Kriške pomorandže isecite na polovine i uklonite zrna. Pospite ih šećerom i neka odstoje dok se pirinač kuva. Na svaku porciju pirinča stavite nekoliko parčića pomorandže.
Pirinač sa suvim grožđem
Operite pirinač i skuvajte na pari. Pošto počne da narasta, a pre nego što omekša, umešajte šolju suvog grožđa. Poslužite sa pavlakom.
Pirinač sa breskvama
Skuvajte pirinač na pari, poslužite sa pavlakom i iseckanim breskvama.
Braon pirinač
Rasporedite šolju pirinča po plitkom plehu i stavite na umerenoj temperaturi u rerni dok ne dobije braon boju. Treba ga često mešati da ne zagori. Nakon ovoga ga skuvajte na pari bez prethodnog potapanja koristeći dve šolje vode na šolju pirinča.
NAŠA PREPORUKA: Fileti ribe sa prelivom od balzamiko sirćeta
Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter