Najbolja hrana za vaš mozak

Koja to hrana dobra za vaše mentalno zdravlje i koje namirnice vašu sivu moždanu materiju čine srećnom i zdravom?

Iako ne postoji nijedna “hrana za mozak” koja može zaštititi od poremećaja povezanih sa starenjem, poput Alchajmerove bolesti ili demencije, postoje mnogi drugi zdravstveni probelmi koji mogu uticati na mozak. Zato obraćanje pažnje na ono što jedete, daje vam najbolju šansu da dobijete sve hranljive materije koje su vam potrebne za kognitivno zdravlje.

Evo samo nekih od najvažnijih namirnica koje povećavaju moždanu aktivnost i koje pomažu da očuvate dobro pamćenje, koncentraciju, fokus i mentalnu oštrinu.

Bobičasto voće

Te jagode, borovnice i kupine učiniće čuda za vaše zdravlje. Bobice usporavanju opadanje kognitivnih funkcija. Velika studija pokazala je da žene koje su jele više borovnica i jagoda primećuju povezanost sa sporijim padom kognitivnih funkcija. Jagodičasto voće sadrži obilje flavonoida, posebno antocijanine koji su antioksidanti i koji mogu preći krvno-moždanu barijeru. Na taj način pozitivno utiču na delove mozga povezane sa funkcijom učenja i pamćenja.

Veličina porcije koja je korištena u studiji bila je samo pola šoljice bobica na dan.

Tamna čokolada

Odlične vesti za ljubitelje tamne čokolade. Nekoliko studija pokazuje moć čokolade kada je u pitanju jačanje kognitivnih funkcija. Tamna čokolada  smanjuje rizik od demencije i deluje pozitivno na pamćenje.

Jedno istraživanje pokazalo je da epikatehin, flavanol koji se nalazi u kakau, čaju, bobicama i drugom voću, donosi kognitivne koristi – naročito u zadacima koji uključuju memoriju, izvršnu funkciju i brzinu obrade kod starijih odraslih.

Čak je pronađeno da čokolada pomaže u poboljšanju depresije i anksioznosti i da poveća osećaj smirenosti i zadovoljstva jer može povećati nivo serotonina koji zbog koga se osećamo dobro.

Orasi

Mnogi orasi su korisni za zdravlje mozga ali domaći orasi su odličan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 masne kiseline, koja se pretvara u omega-3 DHA i EPA u telu. Orasi su povezani sa poboljšanim kognitivnim performansama kod odraslih. U stvari, u jednom istraživanju, odrasli koji jedu veću količinu oraha imali su bolje rezultate kognitivnih testova.

Brokoli

Krckavo povrće poput brokolija sadrži jedinjenje sulforafana, supstancu za koju neka rana istraživanja sugerišu da može zaštititi mozak. Brokoli nudi vitamin K, važan za zdravu funkciju mozga. U stvari, jedno istraživanje procenilo je pacijenti sa Alchajmerovom bolešću u ranom stadijumu, dobijaju znatno manje vitamina K iz ishrane u odnosu na zdrave ljude.

Grožđe

Iako je grožđe dostupno samo kratko vreme tokom godine, treba ga iskoristiti na najbolji mogući način. U jednom istraživanju, starije odrasle osobe sa kognitivnim, padom koje redovno piju sok od grožđa, primetile su pozitivan uticaj na memorijsku funkciju, a takođe se povećao i dotok krvi u područja mozga povezana sa pamćenjem.

hrana za mozak

Masna riba

Mozgu treba puno omega-3 masti da bi bio zdrav. A masna riba poput lososa, skuše, pastrmke, haringe, sardine i tune nudi omega-3s EPA i DHA. Održavanje mozga sa DHA i EPA je važno jer je mozak najdeblji organ u telu. Preliminarna istraživanja sugerišu da DHA može biti posebno važna za zdravlje mozga kod starijih ljudi koji nisu kognitivno oslabljeni. Prevencija na prvom mestu! Jedite ribu bar tri puta nedeljno.

Hrana koja takođe povoljno deluje na mozak  – jaja, seme bundeve, žalfija, vino, mleko, kurkuma, kako prah, soja, kelj, cvekla, masline i maslinovo ulje, čorba od šupljih kostiju, pasulj, zeleni čaj, junetina, ovas, lan… Kao što vidite ima puno raznolike hrane koju možete uvesti u ishranu, da poboljšate svoj mentalni fokus i memoriju.


 

NAŠA PREPORUKA: Narodni čajevi kao drevni lekari

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter