Najbolja hrana za jačanje imuniteta

Verovatno već znate da vaš životni stil može uticati na to koliko vas imuni sistem može zaštititi od mikroba, virusa i hroničnih bolesti.

Zamena loših navika dobrim, može pomoći u održavanju zdravlja vašeg imunološkog sistema, a možete prvo početi od onoga što jedete svaki dan. Pogledajte ovu listu namirnica koje vam mogu pomoći da ojačate vaš odbrambeni sistem.

Beli luk

Razne studije su pokazale da beli luk ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Pokazano je da stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca i može delovati kao antioksidant u telu.

Stavite malo mlevenog belog luka u salatu u grčkom stilu napravljenu od krastavca, paradajza i feta sira. Posle konzumacije ovako jakog začina, možete popiti malo limunovog soka za neutralisanje jakog mirisa.

Gljive

Gljive mogu biti moćno oružje u suzbijanju prehlade, gripa i drugih infekcija. Studije na životinjama pokazale su da gljive poput šitake, maitakea i reishija imaju antivirusno, antibakterijsko i antitumorsko delovanje.

Iseckajte ih na listiće i kratko propržite na maslinovom ulju, dodajte ih u čorbe i supe, eksperimentišite.

Jako obojeno povrće

Karotenoidi poput beta-karotena važni su antioksidanti koji pomažu u funkcionisanju imunog sistema. Karotenoidi su prisutni u jarko žutom, narandžastom i zelenom povrću. Važno je nabaviti razno povrće različitih boja, jer se smatra da različite vrste karotenoida deluju zajedno na jačanju imunološkog sistema tela.

jacanje imuniteta ishrana

Orasi

Orašasti plodovi su izuzetno bogati vitaminima i mineralima, kao i  proteinima, antioksidansima poput vitamina E, omega 3 masnih kiselina i cinka. Studije su pokazale vezu između jedenja orašastih plodova i nižeg rizika od hroničnih bolesti.

Ove plodove lako možete dodati u ishranu kao grickalice za zdravu užinu ili kao namaze (koje možete pronaći u zdravoj hrani i bolje snabdevenim prodavnicama.

Bobičasto voće

Bobice su bogate vitaminom C i bioflavonoidima, fitokemikalijama koje mogu delovati kao antioksidanti i sprečavati oštećenja u ćelijama.

Jedna šolja jagode sadrži čak 100 miligrama vitamina C, što je gotovo koliko šolja soka od pomorandže. Tamne bobice, poput borovnica, posebno su bogate bioflavonoidima. Da biste postigli optimalan učinak jačanja imunog sistema, jedite mešavinu bobica, a ne samo jednu vrstu.

Riba

Omega 3 masne kiseline i druge zdrave masti pomažu u povećanju aktivnosti belih krvnih zrnaca. Takođe mogu igrati važnu ulogu u proizvodnji jedinjenja koja regulišu imunitet u telu i pomažu u zaštiti tela od prekomerne reakcije na infekcije. Omega 3 su modulatori imuniteta.

Najbolji način da dobijete omega 3 masne kiseline je da jedete masnu ribu, poput tunjevine, lososa i skuše.

Čokolada

Evo nekoliko veselih vesti za ljubitelje čokolade, kakao je koncentrovani antioksidans. Sve dok šećer i masnoću držite na minimumu, nezaslađeni kakao i kakao prah mogu igrati ulogu u zdravlju imunološkog sistema. Studije su pokazale da redovno konzumiranje kakaa može smanjiti rizik od srčanih bolesti, pomoći u podizanju dobrog holesterola i eventualno preokrenuti oštećenja krvnih sudova kod osoba obolelih od dijabetesa.

hrana za jacanje imuniteta

Jogurt

Kada birate jogurt, pređite na grčki. Jedna porcija može da sadrži čak 30 grama proteina, što je dva do tri puta veća količina nego u običnom jogurtu. Pored toga ima i mnogo više kalcijuma.

Studije su pokazale da žive kulture jogurta kao što su laktobacilus mogu zaštititi crevni trakt od gastrointestinalnih bolesti i povećati otpornost na imunološke bolesti poput infekcije, pa čak i raka.

Blagotvorne žive kulture jogurta kao što su Lactobacillus acidophilus mogu pomoći u sprečavanju prehlade i drugih infekcija.

Perad i mršavo meso

Hrana sa visokim sadržajem proteina, kao što su nemasno meso i živina, sadrži mnogo cinka – minerala koji povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca i T-ćelija koje se bore protiv infekcije.

Drugi sjajni izvori cinka su ostrige, orasi i pasulj.

Svaki dan pokušajte da bar tri vrste ovih namirnica uključite u svoju ishranu jer ćete na taj način pomoći svom imunim sistemu da bude u balansu i ravnoteži, a samo takav imuni sistem može da vas zaštiti od štetnih patogena.


 

NAŠA PREPORUKA: Šta treba da znate o maslinovom ulju

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter