Laneno seme preko 6000 godina u službi našeg zdravalja
Laneno seme je izuzetno zdravo i bogato vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, kao i fitokemikalijama koje nazivamo lignani.
Jedna kašika (7 grama) mlevenog lanenog semena sadrži 2 grama polinezasićenih masnih kiselina (uključuje omega 3 masne kiseline), 2 grama dijetalnih vlakana i 37 kalorija.
Većina stručnjaka za ishranu preporučuje mlevenje lanenog semena jer se lakše probavlja. Celo laneno seme može proći kroz vaše crevo nesvareno, što znači da nećete dobiti sve koristi ovog semena.
Laneno seme se obično koristi za poboljšanje probavnog zdravlja ili ublažavanje opstipacije, a može pomoći i u snižavanju ukupnog holesterola u krvi i lipoproteina niske gustine (LDL, ili “loš”) holesterola, i smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Laneno seme možete kupiti celo ili mleveno u mnogim prodavnicama prehrambenih proizvoda i zdrave hrane. Celu semenku možete mleti kod kuće pomoću mlina za kafu i to je najbolja preporuka jer kada kupite već samleveno seme, vrlo često je već oksidovalo od stajanja i ima užegao ukus.

Saveti za uključivanje lanenog semena u ishranu:
Dodajte kašiku mlevenog lanenog semena u svoju toplu ili hladnu kašu od žitarica za doručak.
Dodajte čajnu kašiku mlevenog lanenog semena senfu prilikom pravljenja sendviča.
Pomešajte kašiku mlevenog lanenog semena u posudi sa jogurtom.
Mleveno laneno seme ispecite na kolačićima, muffinima, hlebu i drugim pecivima.
Kao i drugi izvori vlakana, laneno seme treba piti sa puno vode ili tečnosti.
Lanene semenke ima mali uticaj na ukus jela ali dodaju teksturu i hranjivu vrednost. Vaše telo ne može pravilno da svari celo seme, pa izaberite mleveni lan da dobije najviše nutritivne korist od semena. Dodajte mleveno laneno seme u sokove i smutije kao prirodni zgušnjivač.
Mleveni lan i omega-3 masne kiseline
Mleveno laneno seme predstavlja izvor omega-3 masnih kiselina, tip masti potreban za dobar imunitet. Unos dovoljne količine omega-3 u vašoj ishrani podstiče zdravu nervnu funkciju, dok nizak nivo omega-3 masnih kiselina smanjuje kognitivne funkcije i povećava rizik od depresije. Omega-3 povoljno deluje na kardiovaskularni sistem, smanjujući upalu povezanu sa srčanim bolestima.
Kašika mlevenih lanenih semenki sadrži 1,6 grama ALA, vrstu omega-3 masna kiselina. Samo jedna kašika daje ceo dnevni preporučeni unos omega-3 masnih kiselina za muškarce, prema Institutu Linus Pauling, i skoro 1,5 puta više od preporučenog dnevnog unosa za žene.
Vitamin B-1
Jedenje mlevenih lanenih semenki takođe povećava vaš unos vitamina B-1 ili tiamina. Vitamin B-1 igra ulogu u proizvodnji energije, aktivira enzime koji su vam potrebni za pretvaranje hranljivih sastojaka u korisnu energiju i na taj način vam pomaže da dobijete energiju iz hrane koju jedete.
Bakar takođe aktivira enzime za nove molekule DNK, pomažući vam da proizvedete genetski materijal potreban za rast novih ćelija. Kašika mlevenog lanenog semena sadrži 0,12 miligrama tiamina, otprilike 10 % vaših dnevnih potreba za tiaminom, pokazao je Linus Pauling Institut.

Fitoestrogeni
Laneno seme sadrži i fitoestrogene, familiju korisnih biljnih jedinjenja sa sličnom hemijskom strukturom kao ljudski estrogen. Fitoestrogeni mogu oponašati efekte estrogena u vašem telu ili mogu ometati funkciju estrogena, sprečavanjem prirodnog estrogena u telu da komunicira sa vašim tkivima.
Budući da previše estrogena može doprineti bolesti, kao što su karcinom dojke ili jajnika, jedenje fitoestrogena koji blokiraju funkciju estrogena može potencijalno ponuditi zdravstvene koristi za sprečavanje bolesti. Međutim, potrebno je još istraživanja kako bi se znalo kakav specifičan uticaj fitoestrogeni od lana imaju na vaše telo.
Saveti za pripremu i čuvanje
Pravilno skladištite laneno seme da biste obezbedili najbolju hranljivu vrednost iz semenki. Omega-3 masne kiseline u semenkama počinju da oksidiraju kada su izložene vazduhu, tako da jednostavno skladištenje samlevenog lanenog semena na sobnoj temperaturi brzo dovodi do užeglosti.
Umesto toga, sameljite lan samo kada vam treba, neposredno pre upotrebe. Ako vam ostane višak mlevenog lana, onda ga čuvajte u frižideru.
NAŠA PREPORUKA: Zdravi začini iz vaše kuhinje
Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter