Čudotvorna mlečna dijeta za lako mršavljenje

Mlečna dijeta se prvi put pominje još 1920. godine, a njen promoter je bio Bernarr Macfadden. Tada je smatrano da je mleko čudotvorna namirnica i da nam daje sve što nam je potrebno. Mlečna dijeta je tih godina korišćena kao dijeta koja leči bolesti, a ne dijeta koja skida kilograme.

Danas, mlečnu dijetu koriste neki pacijenti, 10 do 14 dana pre nego što su se podvrgnu barijatrijskoj operaciji gubitka težine. Obrano mleko se obično pije tri puta na dan, tj. 500 mililitara za doručak, ručak i večeru. Neke bolnice dozvoljavaju i prirodni jogurt ali nije dozvoljena druga hrana.

Ova veoma niskokalorična dijeta koristi se pod strogim lekarskim nadzorom, jer postoje rizici po zdravlje. Cilj smanjenja kalorija je da telo potroši glikogen i masti uskladištene u jetri kako bi se jetra smanjila i olakšala hirurgu pristup i operaciju na želucu.

Zašto mleko?

Obrano mleko ima vrlo malo masti i kalorija ali i zato sadrži hranjive sastojke poput kalcijuma, fosfora, magnezijuma i vitamina grupe B koji su neophodni za dobro zdravlje.

Zanimljivo je da je pokazalo da kalcijum posebno u mleku i mlečnim proizvodima pomaže kod gubitka telesne težine, iako se smatra da doprinose i dodatni faktori u mleku, kao što su proteini surutke, konjugovana linolna kiselina i aminokiseline razgranatog lanca.

ćOvo su neka nova istraživanja koja pokazuju da mlečni kalcijum i proteini surutke takođe mogu pomoći gubitak težine, povećanjem gubitka masti, a zadržavanjem mišićne mase.

Kravlje i sojino mleko sadrže belančevine koje podržavaju rast i obnavljanje mišića.

Jedna šolja mleka smatra se jednom obrokom.

mlečna dijeta jelovnik

Jedna šolja punomasnog mleka, sa 3,2 % masti, sadrži:

  • 146 kalorija
  • 8 grama masti
  • 13 grama ugljenih hidrata
  • 8 grama proteina

Jedna šolja nemasnog ili obranog mleka sadrži:

  • 86 kalorija
  • 0 grama masti
  • 12 grama ugljenih hidrata
  • 8 grama proteina

Tokom mlečne dijete, mleko morate konzumirati nekoliko dana ili nedelja sa malo druge hrane. Potrebno je konzumirati oko 2 litre mleka dnevno, što je ekvivalentno oko 1000 kalorija. Pobornici tvrde da ovaj plan ishrane ne samo da pomaže u procesu mršavljenja, već takođe poboljšava celokupno zdravlje.

mlečna dijeta za mršavljenje

Kako deluje mlečna dijeta?

Ne morate u potpunosti da eliminišete hranu. Ako hranu potpuno izbacite iz ishrane, tada svakodnevno deficit kalorija može rezultirati brzim gubitkom kilograma. Međutim, to bi bilo opasno po vaše zdravlje i prouzrokovalo bi nedostatak određenih hranljivih sastojaka. Plan ishrane sa mlekom sastoji se od 2 do 3 čaše mleka na dan, zajedno sa umerenom ishranom.

Tokom prve nedelje plana ishrane popijte najmanje 4 šolje mleka bez masti. I dopunite ishranu sa povrćem, lososom, tunom i žitaricama od celog zrna.

Druge nedelje svaki dan pijte najmanje 3 šolje mleka bez masnoće i 1 šolju zelenog čaja. Pored toga povećajte potrošnju pasulja i orašastih plodova. Možete jelima dodati i pileću supu.

Tokom treće nedelje plana ishrane sa mlekom, popijte najmanje 3 šolje toplog mleka bez masti. Za bolje rezultate pomešajte cimet ili kurkumu u mleku. Tokom ove nedelje, jedite puno semenki i žitarice od celog zrna.


 

NAŠA PREPORUKA: Kefir dijeta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter