Med – dobre i loše strane

Značaj pčela po našu planetu i celokupan ekosistem je nezamisliva pa su samim tim i blagodeti meda kao njihovog proizvoda višestruke. U sledećem tekstu saznaćete zašto je med zdrav i zašto ne smete preterivati u konzumiranju istog.

Pčele sakupljaju razblaženi šećerni nektar biljaka i kao proizvode enzimske aktivnosti nakon gutanja, vraćaju ga u medene ćelije, pri čemu isparava visok procenat vode, pa kao rezultat nastaje slatka viskozna tečnost poznatu kao med.

Med je kratko rečeno uglavnom fruktoza i glukoza – jednostavni šećeri koje telo lako pretvara u energiju  i vodu. Med takođe sadrži vitamine, minerale, elektrolite, enzime, aminokiseline i flavonoide u tragovima. Upravo ova jedinjenja su odgovorna za neke potencijalne zdravstvene koristi meda.

Med visokog kvaliteta bogat je sa nekoliko važnih antioksidanata – kao što su fenolne kiseline i flavonoidi koji mogu podržati bolje zdravlje. Antioksidanti su jedinjenja koja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji izazivaju bolest, smanjujući na taj način rizik od oksidativnog oštećenja ćelija.

Ova jedinjenja igraju centralnu ulogu u zdravlju i bolesti jer je dokazano da antioksidanti štite od hroničnih stanja kao što su srčane bolesti, rak i dijabetes.

med zdravlje

Dakle, da li je med zdrav?

Istraživanja su pokazala da med utiče na ravnotežu mikroba u crevima, kašalj i druga respiratorna stanja. Zbog sastojaka u tragovima, smatra se da ovaj prirodni zaslađivač ima antibakterijska, antioksidativna i protivupalna svojstva, zajedno sa potencijalom za lečenje grlobolje, probavnih smetnji i opekotina.

Međutim, realno da bi iskusili mnoge od ovih blagodeti morali bismo jesti puno meda, a nažalost puno meda znači i puno kalorija. Jednostavno – med je šećer.

Američko udruženje za srce preporučuje da se šećer ograniči na oko šest kašičica dnevno za žene i na oko devet kašičica dnevno za muškarce ali prosečan odrasli Amerikanac troši oko dva do tri puta više od ovoga. Teško je reći kakvo je kod nas stanje jer nemamo podatke koje bi mogli da poredimo sa razvijenim zemljama.

Jasno je da konzumiranje šećera u prekomernim količinama dovodi do povećanja telesne težine i rizika od hroničnih bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa.

Iako med dolazi iz prirodnog izvora, to je još uvek šećer, poput kukuruznog sirupa ili šećerne trske. Telo podjednako doživljava šećer i med koji su dodati u hrani. Šećer je šećer – podiže glukozu u krvi, oslobađa insulin iz pankreasa, pri čemu se pokreću anabolički procesi, čuvanja energije, pa i masnih naslaga.

Ako želite da smršate ili da upravljate svojim dijabetesom tako da vam ne pravi probleme, onda preskočite med ili ga jedite vrlo retko u malim količinama!

med za zdravlje

Dakle, sa medom morate biti pažljivi pre svega jer je u pitanju vrsta prirodnog šećera ali svakako med i dalje krase dobre osobine zbog kojih se upotrebljava vekovima unazad.

Med ima brojne zdravstvene koristi prema izveštajima o meta-pregledu, objavljenom u časopisu Pharmacognosi Research u izdanju za april-jun 2017. godine.

Jedinjenja u medu imaju antioksidativne osobine, koje pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja usled starenja i izloženosti toksinima u okolini. U radu se ističe da tamnije sorte meda imaju veće vrednosti antioksidanata.

Mnogo upale u telu, mogu se ublažiti antioksidansima. Rad objavljen u časopisu Oksidativna medicina i ćelijska dugovečnost u januaru 2018. godine ukazuje da med može biti efikasna terapija kada se daje sam ili kao deo sveobuhvatnog plana lečenja, za sprečavanje poremećaja poput alergija, raka i kardiovaskularnih bolesti.

Studija objavljena u Moleculesu u avgustu 2018. godine otkrila je da med od heljde ima najveću antioksidativnu aktivnost, dok je med od uljane repice najslabiji.

Med takođe ima antimikrobne osobine koje se bore protiv brojnih patogena i gljivica kada se konzumiraju ili nanose na rane. Manuka med je naročito bogat antimikrobnim efektima, objašnjava časopis Frontiers in Microbiologi.

Lekovita vrednost meda potiče od protivupalnih svojstava što ga čini prirodnim lekom. Kao što je navedeno med pokazuje protuupalna dejstva na ćelijama, životinjama i ljudima. Razlozi su nepoznati ali mogu proizići iz fenolnih i flavonoidnih svojstava i njihovih sposobnosti da zaustave oslobađanje upalnih ćelija i podstaknu rast ćelija koje popravljaju upalno oštećenje.

Uživajte u slatkom ukusu i divnim aromama meda ali imajte na umu njegovu visoko kalorijsku vrednost. Kašičica meda s’ vremena na vreme je sasvim dovoljna.


 

NAŠA PREPORUKA: Neverovatne osobine aloje vere

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter