Smršajte lako i slatko uz lubenica dijetu

Pratite lubenica dijetu 7 dana u nedelji i imaćete osećaj kao da možete da poletite! Detoksikacija organizma i uklanjanje viška kilograma je zaista moguće i uz vaše omiljeno povrće!

Lubenica je ukusno, osvežavajuće, zdravo i jeftino povrće. Tako je, dobro ste pročitali, u pitanju je povrće, a ne voće kako mnogi smatraju. Lubenica pripada porodici tikvi i mora da se sadi svake godina kao i ostalo povrće, dok voće predstavlja plod višegodišnjih biljaka (drveća).

Da li ima nekog ko ne voli lubenicu?

Skoro da ne postoji osoba koja ne voli lubenicu, a nije ni čudo kada okrepljujuće letnje povrće ima visok procenat vode – oko 92 posto – što ga čini dobrim izborom za ljude koji žele da izgube težinu. Voda podstiče gubitak težine ispiranjem toksina i suzbijanjem apetita jer žvakanje i gutanje pomaže da se osećate kao da jedete više kalorija nego što zaista jeste.

Konzumiranje lubenice će osigurati da ste tokom dana dobro hidrirani. A kada dobijate mnogo vode, vaše telo može da radi optimalno, naročito vaš sistem za varenje. Takođe, kada ste hidrirani, nećete mešati žeđ za gladi i jesti nezdravu hranu. Osim toga, ovo malo-kalorično povrće sadrži prirodni šećer koji pomaže u suzbijanju žudnje za slatkišima. Lubenica takođe ima i značajna izvor vlakna što će pomoći da se duže vreme osećate sito.

dijeta sa lubenicom

Zdravstvene prednosti lubenice

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kentucki, pokazalo je da konzumiranje lubenice može poboljšati lipidne profile i smanjiti nakupljanje masti u organizmu. Još bolje, studija među sportistima na Universidad Politecnica de Cartagena u Španiji, otkrila je da sok od lubenice pomaže da se smanji bol u mišićima. To je sjajna vest ako imate naporne treninge.

Zahvaljujući svim zdravstvenim prednostima lubenice, ona je najnoviji velnes trend. Nije u pitanju zvanična dijeta, već vrsta čišćenja jer lubenica ima tako visok sadržaj vode. Ipak, zagovornici lubenica dijete tvrde da možete ubrzati gubitak težine i pomoći svom telu da se oslobodi viška vode, toksina, soli i drugih nečistoća u organizmu.

Pratite lubenica dijetu 7 dana u nedelji. Ima dosta onih koji su spremni da isprobaju lubenica dijetu jer ceo dan jedete nešto što zaista volite.

Dijeta ima nekoliko verzija sa specifičnostima koje se razlikuju. Prva varijanta u prvoj fazi jedete samo lubenicu tri dana. Nakon toga, nastavljate normalnu ishranu ili postepeno dodajete drugu hranu. Druga varijanta – možete da jedete dva obroka dnevno i da uživate u lubenici između njih. Treća varijanta – možete pokušati da smanjite veličinu porcija prilikom obroka i dodajete porciju lubenice.

Lubenicom možete zameniti slatke voćne sokove, gazirane sokove i čaj. Ako žudite za desertom, pojedite lubenicu. Pošto lubenica ima oko 6% šećera, zdravije je pojesti parče ovog slatkog povrća nego jesti tortu, pitu ili sladoled. Osim toga, lubenicom unosite i vitamine, minerale kao što su vitamini C i A, beta karoten, kalijum i likopen. Sve ove taktike će vam pomoći da smanjite unos kalorija, a da se ne osećate uskraćeno.

dijeta lubenica topi kilograme

Ipak, koliko god bilo slasno budite oprezni

Kao i sve brze dijete, ni lubenica dijeta nije dobra za dugoročni gubitak težine. Dijeta je restriktivna i ne uključuje dijetetske izvore proteina. A pošto konzumirate toliko vode, možete patiti od dijareje ili nadutosti. Zato se ne preporučuje da trudnice ili bilo ko sa kompromitovanim imunološkim sistemom isprobava ovu dijetu!

Međutim, ako ste generalno zdravi, verovatno nećete naneti štetu svom telu ako pratite dijetu nekoliko dana. Dok lubenica dijeta može pomoći da se ubrzaju vaši gubici težine, potrebno je da imate plan kako da nastavite sa ozbiljnim i zdravstveno bezbednim mršavljenjem kada se lubenica dijeta završi.


 

NAŠA PREPORUKA: DASH dijeta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter