Limun za zdraviji život

Postoje najrazličitiji načini na koje možemo upotrebiti limun. Limunada je jedan dobro poznati napitak, a ovaj recept je malo izmenjen u odnosu na standardni.

U toplim letnjim danima limun koristimo za pravljenje sveže limunade. Sveža, domaća limunada ukrašena listovima nane mnogo je zdravija od svih kupovnih pića iako ima dosta šećera. Nema veštačkih dodataka, ima puno vitamina C i izuzrno je ukusna i osvežavajuća.

Kada su u pitanju zimski meseci, limun je odličan za podizanje imuniteta dodajući potrebnu količinu vitamina C vašoj ishrani i smanjujući mogućnost dobijanja prehlade ili gripa. Ako vam je sam limun i suviše kiseo uvek možete pripremiti limunadu i na ovaj način ublažiti tu njegovu kiselost.

Sastojci

  • 3 velika limuna
  • šećer 
  • soda voda
  • nekoliko listova nane 
Limunada

Način pripreme

Odstranite koru limuna u veoma tankom sloju.

Stavite koru u šerpicu i pokrijte sa 2 cm vode.

Poklopite i zagrejte na veoma niskoj temperaturi.

Ne dozvolite da voda provri.

Kada voda poprimi ukus limuna, sklonite sa vatre i ohladite.

Procedite i stavite u bokal.

Iscedite limune i dodajte sok u bokal, zatim sipajte šećer i mešajte dok se ne istopi.

Tečnost treba da bude slatka i snažnog ukusa pa je morate razblažiti soda vodom ili običnom vodom prilikom posluživanja.

Možete dodati i grančice mente.

Nerazblažena limunada može se čuvati u frižideru nekoliko dana.


 

NAŠA PREPORUKA: Recept za sok od cvekle

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter