Upoznajte kraljicu pita

Neodoljivi miris limunove korice i cimeta zamirisaće vašim domom i uneti u njega toplinu i ljubav. To je osećanje koje ova čarobna pita širi u svakoj porodici. Pa tako kada vam dođu loši dani opredelite se za pitu koja popravlja raspoloženje.

Kada nam stigne sumorno i hladno vreme i svi se uvučemo u naša skrovišta, sigurne luke idealan je period za zbližavanje, ispijanje toplih čajeva uz miris cimeta, rendanih jabuka i opojnog mirisa limuna. Sve ovo stane u ovaj slatki doživljaj koji može pružiti samo ova kraljica bez trona.

Ova lenja pita je recept koji morate da isprobate. Tako lagana, mekana i sočna zadiviće vas kako svojim mirisom, tako i ukusom. Laka je za pripremu, a nepogrešiv izbor kada su poslastice u pitanju. Jer ova pita je više od slatkiša.

Sastojci

  • 500 gr brasna
  • 500 gr jabuka
  • 200 gr šećera
  • 2 jaja
  • 1 margarin
  • 1 vanil sećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 limun
  • 1 kesica cimeta
Lenja pita sa jabukama

Način pripreme

Jednu jabuku oljuštiti i iseći na tanke kriške, a ostale oljuštiti i izrendati.

Umutiti dobro jaja i margarin koji ste pretkodno držali na sobnoj temperaturi. Ostaviti malo margarina za pomazivanje pleha.

Pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i vanillin šećer.

Izrendati koricu od limuna i iscediti sok od jednog limuna i sipati u testo.

Sve sjedinite i dobro umesite tako da dobijete glatko testo. Testo podelite na dva dela. Jedan deo razvući i prebaciti na podmazan okrugli pleh.

Preko testa staviti izrendane jabuke i posuti ih cimetom.

Razvući i drugi deo testa i staviti preko jabuka. Preko testa poređati kriške jabuka.

Ivice testa možete uvrnuti i viljuskom dekorisati.

Peći na 220 stepeni 40 minuta.


 

NAŠA PREPORUKA: Kolač od šljiva

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter