Crna zova je eliksir zdravlja koji pozitivno utiče na vitalnost organizma

Stotinama godina crna zova se koristi zbog njene osobine da povoljno deluje na ljudsko zdravlje. Sadrži mnoge antioksidativne materije i jača imuni sistem.

Iako nema puno naučnih istraživanja o crnoj zovi, 2010. godine objavljena je studija o njenim anivnirusnim efektima. Oko 60 dobrovoljaca koji su bolovali od gripa, pristali su da piju po 15 ml sirupa od crne zove, četiri puta na dan. Njihovi simptomi gripa nestali su četiri dan pre u odnosu na one koji su uzimali palacebo (šećernu vodicu).

U drugoj studiji, 32 osobe sa simtpomima gripa uzimali su pastile sa 175 mg ekstrakta crne zove, četiri puta na dan, tokom dva dana. Nakon 24h svi su prijavili poboljšanje simptoma, poput visoke temperature, glavobolje, bolova u mišićima i začepljenog nosa.

Nutritivna vrednost

Crna zova je niskokalorična namirnica, prepuna antioksidanata.

100 grama svežih bobica sadrži

73 kalorije.

18,4 grama ugljenih hidrata i manje od 1 grama masti i proteina.

Od 6 do 35 mg vitamina C na 100 grama voća, čini do 60% preporučenog dnevnog unosa.

Oko 7 grama dijetalnih vlakana na 100 grama svežih bobica, čini više od jedne četvrtine preporučenog dnevnog unosa.

Fenolnu kiselinu čije jedinjenje ima snažan antioksidanti koji može pomoći u smanjenju oštećenja tkiva od oksidativnog stresa.

Antioksidativni flavonoli kvercetin, kaempferol i izorhamnetin. Cvetovi sadrže do 10 puta više flavonola od bobica.

Antocijanini čija jedinjenja daju plodu karakterističnu tamno crno ljubičastu boju i jak su antioksidans sa protivupalnim efektima.

Napomena

Tačan nutritivni sastav bobica zavisi od sorte biljke, zrelosti bobica i klimatskih uslova.

crna zova

Neželjeni efekti sirovih bobica

Sirove borovnice, kao i seme, lišće i kora drveta sadrže otrovnu supstancu. Jedenje sirove stabljike ili drugog toksičnog dela biljke, može dovesti do mučnine, povraćanja i proliva.

Lekovito dejstvo crne zove zasniva se na njenom nutritivnom i hemijskom sastavu, a pre svega na jakim antioksidativnim efektima.

Zdravstvene koristi crne zove

Smanjuje i ublažava simptome gripa i prehlade.

Jak antioksidant.

Podržava dobro zdravlje srca.

Pomaže borbu protiv kancera.

Smanjuje rast bakterije Helicobacter pylori.

Podržava dobar rad imunog sistema.

Štiti kožu od UV zračenja.

Pojačava mokrenje.

Antidepresiv.

sirup od crne zove

Sirup od bobica crne zove

  • 1 kilogram svežih bobica crne zove, ili 1/2 kilograma osušenih bobica
  • 3 šolje vode
  • 1/4 šolje meda ili 1/3 šolje šećera
  • 1/4 šolje limunovog soka
  • 1 mali komad svežeg đumbira

Uputstvo

Da biste napravili sok, stavite bobice u veliku šerpu zajedno sa vodom. Pokrijte i stavite da se kuva na laganoj vatri 20 do 30 minuta. Izgnječite bobice sa gnječilicom za pire krompir, da puste svoj sok.

Zatim procedite bobice kroz sitno cedilo ili gazu. Bacite čvrste materije. Drugi put procedite sok kroz gazu kako biste uklonili preostale čvrste materije. Trebalo bi da imate oko 2 2/3 šolje soka.

Sipajte 2 1/2 šolje pripremljenog soka u posudu sa medom, limunovim sokom i đumbirom. Kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući, dok se sirup ne zgusne, 10 do 15 minuta ili duže, ako više volite gusti, snažniji sirup. Izbacite đumbir. Nakon što se ohladi, sirup stavite u frižider. Može biti dobar do 2 nedelje ili u zamrzivaču do 6 meseci.

Koristite po potrebi, jednu do četiri kašičice na dan.


 

NAŠA PREPORUKA: Najbolja hrana za jačanje imuniteta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter