Kopriva je drevni lek za mnoge bolesti

Kopriva (Urtica dioica) je od davnina korisno sredstvo u biljnoj medicini. Drevni Egipćani su koristili koprivu za lečenje artritisa i bolova u donjem delu leđa, utrljavajući je u kožu, što je izazivalo prijatan osećaj toplote.

Svako se dobro seća kada se prvi put susreo sa listovima koprive, koje u dodiru sa kožom izazivaju svrab, otok, crvenilo… Međutim, osušena, smrznuta ili kuvana kopriva može se bez problema konzumirati uz brojne zdravstvene koristi.

Nutritivna tablica

Jedna šolja blanširanih listova koprive (oko 90 g) sadrži:

37 kalorija.

2,4 g proteina.

6,7 g ugljenih hidrata.

0,1 g masti.

Vitamin K: 443,8 mcg (369,8% DV).

Vitamin C: 243 mg (270% DV).

Vitamin A: 1790 IU (35,8% DV).

Kalcijum: 428 mg (32,9% DV).

Mangan: 0,7 mg (30,4% DV).

Dijetalna vlakna: 6,1 g (20,3% DV).

Magnezijum: 51 mg (12,1% DV).

Riboflavin: 0,14 mg (10,8% DV).

Gvožđe: 1,5 mg (8,3% DV).

Kalijum: 297 mg (6,3% DV).

Vitamin B6: 0,09 mg (5,3% DV).

Fosfor: 63 mg (5% DV).

DV je oznaka za dnevnu vrednost (dnevne potrebe) koju je utvrdila američka Uprava za hranu i lekove, na osnovu ishrane od 2000 kalorija.

kopriva biljka

Uključivanje koprive u vašu ishranu daće vam pozamašnu količinu vitamin A. Porcija u 1 šoljici sadrži 1790 IU ovog vitamina, što je skoro tri puta više od količine koja vam je potrebna u jednom danu (DV).

Kopriva je i odličan izvor vitamina K, vitamina koji je vašem telu neophodan za zgrušavanje krvi. Svaka porcija od 1 šolje sadrži 369 do 493 odsto dnevnog preporučenog unosa.

Gvožđe je osnovni mineral koji pomaže u stvaranju hemoglobina i mioglobina, dva proteina koji nose kiseonik u vašem telu. Kako se hemoglobin skladišti u vašim crvenim krvnim ćelijama, gvožđe je takođe važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Iako je kopriva bogat izvor gvožđa i može biti korisna za lečenje anemije, ona se ne sme koristiti umesto leka. Kopriva takođe sadrži pro-vitamin A, vitamin B kompleks, vitamin K1 i vitamin C, koji mogu pomoći telu da apsorbuje gvožđe i druge minerale koji se nalaze u biljci.

Koren koprive sadrži steroidna jedinjenja, kofeinsku i jabučnu kiselinu, polisaharide i grupu fitoestrogena zvanih lignani. Kombinacija histamina, serotonina i holina na dlačicama lišća i stabljika odgovorna je za iritirajuća svojstva na koži.

Kopriva ima antispazmodične, diuretičke i ekspektoransne efekte. Tu su još i anti-upalne osobine jer kopriva ima sposobnost da inhibira oslobađanje pro-upalnih prostaglandina.

kopriva lekovitost

Dokazano je čak da neki ekstrakti koprive smanjuju veličinu prostate jer se pretpostavlja da kopriva smanjuje nivo supstance koji se zove globuilin vezujući protein.

Kopriva još smanjuje krvarenje posle operacije, utiče povoljno na zdravlje jetre, prirodni je diuretik, pomaže zarastanje rana na koži.

Napomena

Osobe koje koriste antikoagulante, lekove za visok pritisak, diuretike, antidijabetike i litijum, treba da se posavetuju sa lekarom pre neko što uključe koprivu u svoju ishranu.


 

NAŠA PREPORUKA: Započnite dan uz času tople vode sa limunom

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter