Šta je krompir dijeta?

Krompir dijeta je kratkoročna dijeta, alat da biste dobili relativno brzo rezultate u mršavljenju i poboljšali probavno zdravlje!

Važno za napomenuti jeste da krompir dijeta nije “način ishrane” kao što su Paleo dijeta ili čak i Ketogena dijeta. To je kratkoročni način da se smrša, smanji zapaljenje, ponovo uspostavi apetit kako bi se pomoglo da započnete sa mršavljenjem na zdraviji način.

Prvobitno ga je razvio jedan doktor još 1849. godine, o čemu se pisalo i u medicinskim časopisima. U to vreme krompir dijeta se koristila da reši probleme sa viškom težine i probavom. S obzirom na to da je to još veći problem danas, ideja o dijeti sa krompirom ponovo je otkrivena i iznešena na videlo. Tim Steele je 2016. godine objavio svoju knjigu pod nazivom –  Krompir dijeta.

Kako se prati krompir dijeta?

Dijeta sa krompirom je vrlo jednostavna ideja, koja se lako sprovodi u delo. U suštini jedino što se jede je krompir.

Jedete od 1 do 2 kg krompira dnevno, u zavisnosti od apetita. Nijedna druga hrana nije dozvoljena na dijeti. Po želji možete dodati vrlo malu količinu morske soli ili himalajske ružičaste soli.  Možete piti crni čaj, biljne čajeve, crnu kafu (bez dodanog mleka ili šećera) i vodu.

Preporučujemo uzimanje neophodnih lekova za hroničnu terapiju. Nemojte planirati vežbanje dok ste na ovoj dijeti. Samo lake vežbe ili hodanje su dobar dodatak krompiru.

Postoji nekoliko opcija za najbolji način kuvanja krompira. Kuvanje krompira iscrpljuje mnoge hranljive materije. Posebno želimo da ljudi imaju koristi od visokog sadržaja kalijuma u krompiru jer većina ljudi ima nedostatak kalijuma.

Opcija 1 je kuvanje krompira u filtriranoj vodi, a onda ga ostavite da se hladi 24 sata u frižideru. Stavite minimalno vode jer se mnogi hranljivi sastojci u hrani gube prilikom dugog kuvanja sa puno vode.

Opcija 2 je pečenje ili kuvanje krompira na pari. Ovakav krompir takođe ohladite 24 sata u frižideru.

Hlađenje krompira stvara rezistentni skrob, koji se stvara kuvanjem i hlađenjem u roku 24 sata. Ovo je važan korak jer povećanje količine rezistentnog skroba je jedna od glavnih prednosti ishrane sa krompirom.

Ako ponovo zagrejete krompir nakon što ste ga ohladili 24 sata, uništićete određene količine rezistentnog skroba. Ako ste iz nekog razloga osetljivi na rezistentni skrob i osećate se naduvano nakon što ste jeli ohlađeni krompir, onda ova dijeta nije za vas.

krompir dijeta 5 dana

Koliko dugo treba da pratite krompir dijetu?

Ovo zaista zavisi od vaših ciljeva. Krompir dijetase možete koristiti dok ne dostignete svoju ženjenu težinu. Dijeta se može pratiti u jednom dugom rasponu. Ima ljudi koji su to radili 10 dana ili 1 mesec pa čak i godinu dana. Ali preporučujemo da se ishrana sa krompirom prekine sa danima normalne ishrane.

Generalno preporučujemo da ljudi prate krompir dijetu 3-5 dana. Možete početi sa 3 dana i onda nastaviti ako vam odgovara do 5 dana.

Na primer, krompir dijetu možete da pratite 3 dana u toku prve nedelje, a onda normalno jedete do kraja nedelje. Sledeće nedelje jedete krompir 4 dana. Onda u trećoj nedelji, 5 dana.

Stalno se vraćate na krompir dijetu svake nedelje dok ne dosegnete željenu težinu.

Neki ljudi mogu biti zabrinuti da jedenje samo krompira nije zdrava ishrana. Možda ćete otkriti da vaši prijatelji i porodica komentarišu i ispituju vašu ishranu. Zato je dobro znati da krompir pruža adekvatnu ishranu.

Evo šta ćete dobiti od 1 kg krompira:

  • 1034 kalorije
  • 244 grama ugljenih hidrata
  • 32.7 grama vlakana
  • 13,3 grama ili 3,3 kašičice šećera
  • 1.4 grama masti
  • 22 grama proteina
  • B kompleks vitamina i vitamina C
  • Bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, cink, kalijum i fosfor

Kao što vidite, krompir ima relativno malo kalorija, bogat je vlaknima, ima malo šećera i obezbeđuje adekvatne proteine, kao i vitamine i minerale. Treba naglasiti da ugljeni hidrati krompira koji su kuvani i ohlađeni 24 sata su otporni skrob, koji ima višestruke koristi.

dijeta recepti krompir dijeta

Otporan skrob

Otporni skrob (RS) je vrsta skroba koji se ne može probaviti. Ne vari se u želucu ili tankom crevu i može doći do debelog creva ne promenjen. U debelom crevu, dobre bakterije će koristiti rezistentni skrob da naprave kratke lančane masne kiseline (SCFA) kroz proces fermentacije.

Prednosti otpornog skroba

Pošto se RS opire probavi, on ne izaziva nagli porast nivoa glukoze u krvi. Zbog toga se u odgovoru dobija manje insulina. Istraživanja pokazuju da RS smanjuje nivo glukoze u krvi kao odgovor na obrok i može poboljšati osetljivost na insulin. RS takođe dovodi do manjeg apetita i smanjenog skladištenja masti. Svi ovi efekti će doprineti gubitku težine.

Pored toga, rezistentni skrob znatno poboljšava zdravlje mikrobioma kroz kratko lančane masne kiseline. SCFAs su važni za održavanje zdravlja creva. Smanjuju zapaljenje, stimulišu zaceljenje i pomažu da se smanji količina disbiotičkih ili loših bakterija u crevima. SCFAs smanjuju pH creva, što zadržava loše patogene bakterije i kvasnice jer ne mogu  preživeti u kiselom okruženju.

Butirat je jedan od glavnih SCFA koji proizvodi RS. Butirat je anti-inflamatoran i pomaže da se smanji propusnost creva. Ovo je kritično u izbacivanju toksina iz creva u krvotok jer se na taj način smanjuje pojava moguće autoimune reakcije.

Poremećeni mikrobiom creva je direktno povezan sa gojaznošću. Popravljanje mikrobioma treba da bude deo svake strategije za rešavanje problema gojaznosti i težine.

Važno je da se krompir pripremi kako bi se stvorila RS. Zato smo predložili da ih skuvate i ostavite da se ohlade 24 sata. Tako nastaje otporni skrob. Nakon toga, krompir jedite hladan ili  na sobnoj temperaturi. Ako ponovo zagrejete krompir na visokoj temperaturi, razgradićete većinu RS.

Gubitak težine

Još jedna ključna prednost krompir dijete je njen uticaj na sitost i sistem nagrađivanja u mozgu. Hedonistički sistem mozga je vođen regulacijom zasnovanom na nagradama. To može povećati našu želju da konzumiramo hranu koja je veoma ukusna. Nagrada za hranu je ono što pokreće želju da jedemo.

Krompir je obično ukusan ili ne izaziva preteran osećaj nagrade. Ovo omogućava spontano smanjenje kalorija. Naše moderno prehrambeno okruženje doprinosi gojaznosti sa takvim obiljem raznolikih namirnica. Krompir dijeta je način da se udaljite od ovoga i restartujete vaš mozak i apetit.

Možete očekivati gubitak težine od 250-500 grama na dan. Gubitak mišićnog tonusa je minimalan.

Ako ste zainteresovani da sami isprobate ishranu sa krompirom, onda razgovarajte sa lekarom o tome da li je to za vas. Ishrana od krompira je uglavnom pogodna i korisna za većinu ljudi ali postoje određeni uslovi kada je kontraindikovana.  Osobe sa istorijom teškog poremećaja ishrane možda neće dobro funkcionisati na takvoj restriktivnoj ishrani, tako da ne bismo preporučili ovaj pristup. Neko na metforminu ili insulinu treba da izbegava ishranu sa krompirom, osim ako je pod nadzorom lekara.


 

NAŠA PREPORUKA: GI dijeta

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Instagram | Facebook | Twitter